Після приватизації шахт вугільні субсидії можуть впасти з 15 до 6,5 мільярдів на рік
15.04.2014   //  

Утримання державних шахт, які є безперспективними з точки зору їхніх запасів, або нерентабельними з причини технічної відсталості, після приватизації перспективних шахт коштуватиме державному бюджету майже 6,5 млрд грн. на рік. Про це пише Дмитро Рясний у «Коментарях».

Зараз безперспективні шахти виживають за рахунок підтримки з боку перспективних великих вугільних держпідприємств, які беруть на себе частину їхніх збитків. Але після приватизації останніх, що планується зробити до кінця цього року, цю схему перехресного субсидування буде зруйновано.

Після цього безперспективні шахти або закриватимуть, або переведуть на фінансування з держбюджету.

Керівник Міненерговугілля Юрій Продан вже заявив, що «ніякого закриття шахт, крім тих, які були включені раніше в програми реструктуризації та ліквідації, не планується». Як виглядатиме новий спосіб дотацій, поки не ясно. Зате можна визначити їх розмір.

За офіційними даними, зараз на одній тонні вугілля відсталі або безперспективні шахти отримують збитки в розмірі від 800 грн на тонні. Якщо цю цифру помножити на 8 млн т, що видобуваються ними, виходить майже 6,5 млрд грн. збитку, який і доведеться компенсувати з держбюджету.

За даними видання, безперспективні шахти в цілому видобувають близько 30% середньорічного обсягу вугілля в країні. Решту 70%, або близько 16 млн т, – перспективні вугільні підприємства, що будуть приватизовані до кінця року.

Нагадаємо, у 2013 році збитки державних шахт збільшились на чверть і склали 15,1 млрд грн.