«Укренерго» роздало 145 мільйонів, 80 – партнерам свого замдиректора
13.12.2013   //  

ДП «НЕК «Укренерго» 6 грудня за результатами тендеру уклало угоди на  виконання будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт з постачанням обладнання для ПС «Вінницька» на загальну суму 145,27 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

З цієї суми 80,00 млн грн. отримає ТОВ «Фінансово-промислова група «Донпроменерго» за реконструкцію ВРУ 110 кВ.

Решту 65,27 млн грн. отримає ТОВ «Спеценергомонтаж».

Ці підряди фірми розіграли між собою.

Власницею ТОВ «Фінансово-промислова група «Донпроменерго» є Вікторія Демченко. Фірма заснована по вул. професорів Богославських буд. 2а, кв. 3 у Донецьку. Фірма зареєстрована у 2012 році.

За цією ж адресою і в цьому ж будинку приписана фірма з практично ідентичною, але коротшою назвою – ТОВ «Донпроменерго». Її у 1998 році заснували Олександр Даценко, Роман Бевзюк, Геннадій Антоненко, а також Олексій Демченко, зареєстрований за однією адресою в Донецьку з вказаною вище Вікторією Демченко. З 2002 по кінець 2012 року співвласником ТОВ «Донпроменерго» також був Олексій Кіндєєв, нинішній заступник директора «Укренерго» з капітального будівництва та закупівель. Він же в 2001-2011 р.р. очолював фірму у якості директора.

Олексій Кіндєєв був одним трьох топ-менеджерів «Укренерго», призначених у травні новим директором – Петро  Омеляновським, який очолив держпідприємство у квітні. Раніше Омеляновський очолював «Західенерго», яке входить у групу ДТЕК Ріната Ахметова.

За останні п’ять років ТОВ «Донпроменерго» виграло тендери на 145,26 млн грн., а ТОВ «ФПГ «Донпроменерго» – на 241,26 млн грн. При цьому до березня 2012 р. на тендерах перемагала тільки ТОВ «Донпроменерго», а після – тільки ТОВ «ФПГ «Донпроменерго». В основному це тендери компаній з групи Ріната Ахметова.

Найбільшим власником «Спеценергомонтажу» є Володимир Ковальов, брат заступника директора дорожньо-будівельної ФПГ «Альтком» Михайла Ковальова. Йому належить 50% статутного капіталу фірми.

Іншими співзасновниками є Олена Запорожець та Андрій Машталап. До 2011 року замість Запорожець засновником «Спеценергомонтажу» був Максим Данилюк, син депутата Донецької облради від Партії регіонів Івана Данилюка, який раніше очолював Зуївську ТЕС, а наразі є радником директора «Східенерго» з реконструкції та переоснащення. «Східенерго» належить структурам Ріната Ахметова.

З урахуванням цього підряду, за останні п’ять років фірма «Спеценергомонтаж» отримала підряди на 1 115,02 млн грн.