Одеська міськрада не змогла забрати у нардепа маєток Гавсевича
11.11.2013   //  
Фото  «Думской.нет» станом на листопад 2012 року

Фото «Думской.нет» станом на листопад 2012 року

Суд відмовився розірвати договір купівлі-продажу пам’ятки архітектури  маєтку Гавсевича в Одесі на вул. Чорноморській, 1. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 22 жовтня.

Ці приміщення, що складаються з нежилої будівлі загальною площею 1168,4 кв м та басейну, Управління обласної ради з майнових відносин 21.10.2009 продало ТОВ «Міський андрологічний центр» за 3,72 млн грн., у тому числі 619 тис грн. ПДВ.

У березні 2011 року Управління з майнових відносин перевірило виконання умов договору і виявило, що фірма у встановлений строк, тобто до 25.01.2010, не уклала охоронний договір з Управлінням охорони об’єктів культурної спадщини Одеської облдержадміністрації.

У квітні того ж року Управління охорони провело обстеження пам’ятки. Було встановлено, що фірма не забезпечила заходів щодо належного утримання, експлуатації та збереження будівлі-пам’ятки, у результаті чого «склалася загроза повної втрати даного об’єкта».

Надалі Управління охорони вказало фірмі на наявність підстав розірвати договір купівлі-продажу. У свою чергу «Міський андрологічний центр» звернувся до відомства з проханням укласти охоронний договір. Протягом 2011-2012 років сторони не могли дійти згоди, після чого фірма звернулася до суду. За час судового розгляду вони досягли згоди, і 05.10.2012 охоронний договір було укладено. За рік фірма провела на пам’ятці невідкладні протиаварійні та консерваційні роботи.

Між тим у вересні минулого року Управління з майнових відносин Одеси звернулося до суду з вимогою повернути пам’ятку місту. Суди перших двох інстанцій у задоволенні позову відмовили.

Вони вказали, що підстави для розірвання договору купівлі-продажу відсутні, оскільки фірма вжила усі заходи для виконання умов цього договору. Зокрема, уклала охоронний договір, а також оформила правовстановлюючі документи на ділянку, необхідні для проведення будівельних робіт.

Стосовно доводів про несвоєчасне укладення охоронного договору, суд вказав, що договір довго не укладався через недосягнення сторонами згоди щодо суттєвих умов, зокрема, щодо строків ремонтно-реставраційних робіт.

Крім того, для проведення робіт по реставрації необхідно було оформити правовстановлюючі документи на відповідну земельну ділянку. Як зазначив суд, фірма у 2012 році неодноразово зверталася до землекористувача і інших органів звільнити ділянку. Врешті, комунальна установа «Пологовий будинок № 5» у липні цього року добровільно відмовилася від ділянки площею 0,25 га по вул. Чорноморській, 1.

Суд також не прийняв твердження Управління майна про те, що дії фірми призвели до загрози знищення пам’ятки, з огляду на те, що відповідно до звіту ТОВ «Аппрайзер», станом на грудень 2008 року загальний стан пам’ятки був оцінений як «незадовільний, близький до аварійного, а отже, загроза знищення об’єкта існувала ще до продажу об’єкта».

На час купівлі пам’ятки засновником ТОВ «Міський андрологічний центр» був екс-депутат Одеської міської ради (2006-2010) від Партії регіонів Станіслав Шнайдер, який був головою комісії з охорони об’єктів культурної спадщини.

У 2011 році до складу засновників приєдналися Ілля Мільман, ТОВ «Медстар», комунальне підприємство «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка» і ТОВ «Нова-Хвиля» (99,5%).

ТОВ «Нова-Хвиля» у 2008 році заснував народний депутат від ПР Леонід Клімов. Згодом у складі засновників його замінили ТОВ «Елекуст» і ТОВ «Техсаніт», співзасновниками яких був, зокрема, Клімов і його ПАТ «Футбольний клуб «Чорноморець». У 2012-му їх змінило ТОВ «АТН-Сервіс», засновником якого спочатку був Анатолій Лінде, а потім – Людмила Євдокімова.

Клімов сам був у складі засновників «Міського андрологічного центру» у 2008 році.

02-1