Уряд придумав, як роздати пільги інвестпроектам «правильних» структур
29.08.2013   //  

Уряд на одному з останніх засідань затвердив порядок відбору, схвалення і реєстрації інвестиційних проектів у пріоритетних галузях економіки, кількість яких збільшилася з чотирьох до п’яти. Про це пише Андрій Заїка у «Діловій столиці».

Усі інвестпроекти, які уряд погодиться підтримати, будуть внесені у Держреєстр інвестпроектів. Спочатку інвестпроект має затвердити облдержадміністрація, яка потім відправляє проекти, які їй сподобалися, в Мінекономрозвитку. Саме це відомство узгоджуватиме проект з іншими міністерствами, після чого вноситиме його на затвердження Кабміну.

За словами екс-члена парламентського комітету з питань бюджету Павла Жебрівського, у даному випадку уряд наділений надмірними повноваженнями. «Лише парламент має право надавати податкові пільги. У 2011 році приймали спеціальний закон лише для того, щоб звільнити від НДС продаж квитків на поїзди Hyundai. Зараз же мова йде про набагато більші суми, до того ж в інтересах приватних компаній, але рішення будуть приймати не публічно, у наказному порядку», – каже Жебрівський.

Нагадаємо, ще у березні уряд наділив пріоритетним статусом чотири галузі економіки – сільське господарство, машинобудування, транспортну інфраструктуру і ЖКГ. У серпні до цього списку додався також туризм.

Компанії пріоритетних галузей на 5 років (2013-2017) звільняються від сплати податку на прибуток, а наступні 5 років платитимуть за ставкою 8%. Також вони отримують право на ввезення без сплати мит і ПДВ технологічного обладнання, проведення прискореної амортизації основних засобів, які використовуються при реалізації інвестпроекту, а також отримують відстрочку зі сплати ПДВ на 60 днів.

«Щоб «чужинці» навіть не намагалися поборотися за преференції, чиновники ввели додаткові вимоги до інвестпроектів», – зазначає видання. Держпідтримку виділять лише в тому випадку, якщо проект відповідає і внутрішньогалузевій спеціалізації.

Так, в агропромисловому комплексі пріоритетом є створення підприємств з переробки або зберігання сільгосппродукції. Як повідомляли ЗМІ, у компанії, пов’язаної з сім’єю Азарових, не лише вже є картоплесховище на 10 тис т у Семиполках (Київська обл.), але і плани на будівництво нових об’єктів. Підвищити прибутковість свого бізнесу за допомогою нових податкових пільг зможе і холдинг HarvEast Ріната Ахметова і Вадима Новинського.

У транспортній галузі держава готова взяти під опіку проекти з реконструкції і будівництва доріг. Основним отримувачем преференцій тут стане ФПГ «Альтком», яку пов’язують з Борисом Колесніковим.

У машинобудуванні пріоритет отримали проекти, пов’язані, зокрема, з виробництвом обладнання для ІТ. Останнім часом до даної сфери проявляє інтерес син президента Віктор Янукович.