Суд вирішив, що обладміністрація не має права скасовувати рішень губернатора і подарував 5 га лісу
12.06.2013   //  

ТОВ «Донрієлтбуд» отримало у користування на 49 років 5 гектарів лісу на території Ясинуватського лісництва для рекреаційних цілей. Про це свідчить постанова Донецького апеляційного господарського суду.

Постійний користувач цієї ділянки лісу – держпідприємство «Горлівське лісове господарство» – намагається через суд розірвати договір оренди, однак суди перших двох інстанцій у задоволенні позову відмовили.

Держпідприємство мотивує свої вимоги тим, що Донецька облдержадміністрація 14.12.2012 скасувала розпорядження голови ДОДА від 09.11.2011, яким лісогосподарство було зобов’язане укласти договір оренди із ТОВ «Донрієлтбуд», що і було зроблено 30.11.2012.

Крім того, фірма не виконує умов договору, а саме: досі не встановила у місцях відпочинку вказівники, плакати, стенди з правилами поведінки в лісі.

Однак, суди вказали, що дані обставини не можуть бути підставою для дострокового розірвання договору.

Так, суд вказав, що «органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати свої попередні рішення». Він зазначив, що такі документи є актами одноразового застосування. Вони «вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, тому вони не можуть бути скасовані чи змінені органом місцевого самоврядування після їх виконання».

Крім того, «Лісовим кодексом України, який є більш спеціальною нормою по відношенню до оспорюваного договору, взагалі не передбачено розірвання договорів на постійне тимчасове лісокористування».

Суд зазначив, що договір із ТОВ «Донрієлтбуд» було укладено із дотриманням усіх законодавчих норм. Сторони погодили всі істотні умови договору, що тягнуть за собою його дострокове розірвання, і вимоги щодо стендів до них не віднесено. Крім того, термін встановлення інформаційних щитів не був обумовлений в договорі. Між тим фірма надала документи, які показують, що вона вже замовила дані щити.

Власниками ТОВ «Донрієлтбуд» є депутат Донецької міськради Роман Конєв, а також Євген Ананьєв, Любов Безкровна, Валерія Воронко, Григорій Дворников, Сергій Корчагін, Олена Третьякова, Андрій Чупіков і Сергій Давидов.

Останній є співвласником ТОВ «Раскін І Боббінс» разом із Дмитром Колесником, який у свою чергу був одним із власників ЗАТ «АПК-Інвест» нардепа від ПР Бориса Колеснікова.