Розкол по Продивусу між Яценюком і Порошенком
28.11.2014   //  

razlomПрізвище авторитетного «регіонала» вилізло у кількох історіях боротьби між командами Порошенка і Яценюка, від яких тхне зовсім не Майданом.

Відомо, що прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у бійці з президентом Петром Порошенком за поствиборчий переділ влади мертво вчепився за три урядові посади – прем’єр-міністра для себе, МВС для Арсена Авакова і Мін’юсту для Павла Петренка.

Аналізуючи, здавалося б, абсолютно далеке від цих розборок призначення директору «Бессарабського ринку» у Києві, «Наші Гроші» виявили низку цікавих співпадінь. Вони можуть свідчити про те, що публічна боротьба за урядові квоти є відображенням непублічної боротьби за окремі сегменти тіньової економіки.

Виявилось, що у кожному з міністерських «спотикачів» так чи інакше спливає прізвище одіозного нардепа Володимира Продивуса.

СнимокНародний депутат Володимир Продивус. Голова Ради директорів корпорації «Прем’єр-Фінанс», голова наглядової ради ПАТ «Мостобуд». Президент Федерації боксу України, опікується командою «Українські отамани», почесний президент футбольного клубу «Нива» (Вінниця).

Будучи «регіоналом», голосував за диктаторські закони Януковича 16 січня, заявляв під час Майдану, що влада не буде бездіяльною, а потім втік з Партії регіонів.

Проти «Мостобуду» порушено низку справ про банкрутство. За даними ЗМІ, невтішні справи компанії, зокрема, зумовлені втратою крупних держзамовлень. Наприклад, у 2011 році компанія втратила генпідряд на будівництво мосту в Запоріжжі за 3,22 млрд грн. Однак вже є щонайменше одне рішення суду по суперечці з банком на користь «Мостобуду».

Згідно з плівками Миколи Мельниченко, прізвище Продивуса фігурувало у розмові президента Леоніда Кучми з головою МВС Юрієм Кравченком.

КРАВЧЕНКО: «Экономику области захватил некий Продиус, вор в законе. Значит, магазины в центре Винницы его. Рынки его. Вода “Регина” его. Несколько предприятий его… Значит, арестовали мы 60 человек, разных бригадиров там…

КУЧМА: Где, в Виннице? 60 человек?!

КРАВЧЕНКО: 60 человек.

КУЧМА: Еб твою!

Отже почнемо з найсвіжішого.

Лінія Бессарабського ринку

Боксер Продивус ручкається з боксером Кличко, між ними борець Тедеєв.

Боксер Продивус ручкається у парламенті з боксером Кличко, між ними борець Тедеєв.

24 листопада мер Києва Віталій Кличко призначив керівником комунального підприємства «Бессарабський ринок» київського бізнесмена Олександра Драчука. Він є засновником ТОВ «Автодром чайка лтд» (готель на Борщагівці) та фірм ТОВ «Медіамаркет спорт» і ТОВ «Форсаж-медіамаркет».

На ці дві компанії 2008 році було зареєстровано телеканали People та Real TV, які згодом ввійшли до медіагрупи «4TV» нібито Едуарда Прутника. У будь-якому разі Продивус згодом дозволяв собі заяви про те, що він передасть церкві ліцензію на цифрове телемовлення для створення релігійного телеканалу.

У Олександра Драчука є брат Ігор, який взагалі на повну котушку інтегрований у бізнес Продивуса. Він входив у наглядову раду ПАТ «Мостобуд», а його фірма «Київцивілбуд» входить у корпорацію «Прем’єр – Фінанс».

Порошенко піариться на сільській школі, яку нині ремонтує Драчук за 24 млн грн. з дрежбюджету.

Порошенко піариться на сільській школі, яку нині ремонтує Драчук за 24 млн грн. з дрежбюджету.

І ось цікаве співпадіння. Місяць тому «Київцивілбуд» Ігоря Драчука отримав підряд вартістю 24,25 млн грн. (гроші держбюджету) на реконструкцію школи у селі Сосонка Вінницької області. Треба ж було такому статись, що реконструкцією цієї школи опікувався саме Петро Порошенко, коли ще був міністром економіки в уряді Азарова і балотувався до парламенту по округу Сосонки. І ця ж Вінницька область є рідною для Продивуса, тут він теж обирався нардепом.

Щоб закільцювати цю лінію нагадаємо, що Кличко на вибори мера Києва, Київради та Верховної Ради йшов у альянсі з Порошенком.

Отже, пов’язаний з «порошенківець» Кличко взяв під крило бізнесмена, пов’язаного з Продивусом.

Лінія конфіскату «Ниви – В.Ш.»

За даними програми «Гроші», цей «Rolls-Royce Phantom» (2007) є одним з засобів пересування Продивуса, в автопарку якого згідно з декларацією також є Mersedes Benz S500 (2005 рік випуску), Mersedes Benz GL450 (2006), Mersedes Benz S500 4 Matic (2011), Toyota Land Cruiser 200 (2012), Jeep Grand Cherokee (2005), Lexus LX (2005) і Land Rover Range Rover Еvoque (2008).

За даними програми «Гроші», цей «Rolls-Royce Phantom» (2007) є одним з засобів пересування Продивуса, в автопарку якого згідно з декларацією також є Mersedes Benz S500 (2005 рік випуску), Mersedes Benz GL450 (2006), Mersedes Benz S500 4 Matic (2011), Toyota Land Cruiser 200 (2012), Jeep Grand Cherokee (2005), Lexus LX (2005) і Land Rover Range Rover Еvoque (2008).

А тепер повернімось до нового директора ринку Олександра Драчука. У його біографії була ще одна сторінка – він очолював приватне підприємство «Нива – В.Ш.».

Це широковідома фірма у вузьких колах. Вона кілька років входила до пулу компаній, яким держава дала право торгувати конфіскатом. Це була дуже прибуткова сфера для самих торговців (вони мали офіційно 15% від проданого майна – 200-300 млн грн на рік.), і для їх «криш» (було кілька маніпулятивних технологій для обмеження доступу до аукціону небажаних учасників, завдяки чому на торгах без реальної конкуренції можна було купити квартиру у центрі Києва чи «Бентлі» у кілька разів дешевше від ринкової вартості).

Журналісти вже знаходили докази того, що «Нива – В.Ш.» має стосунок до Продивуса. Свого часу вона була зареєстрована у Києві по вул. Паньківська, 5, де знаходиться головний офіс «Мостобуду» та приймальня нардепа Продивуса.

Тож від себе додамо, згодом «Нива» переїхала на вул. Баренбойма, 12. А у сусідньому будинку був прописаний директор фірми Олександр Драчук, брат якого працював на Продивуса.

У цьому місці з’являються опоненти Порошенка.

Офіційно торгівля конфіскатом знаходиться у підпорядкуванні Мін’юсту. Це міністерство після Майдану очолив Павло Петренко з команди Яценюка. Нова мітла відразу почала наводити нові порядки. Аби покінчити з монополією «Ниви» було проведено конкурс на нових організаторів аукціонів.

Швидко з’ясувалось, що у новий пул хотіла потрапити компанія «Лік торг», прописана на вул. Ушинського, 40 у Києві. За цією ж адресою прописана адвокатська компанія «МЛГруп», серед власників якої був міністр Петренко з сестрою Оксаною.

Виник скандал, за результатами якого «Нива-В.Ш» зберегла монополію до серпня. Однак Петренку вдалось переламати ситуацію і зараз торгами займається сама держава вже на іншому майданчику.

Отже, міністр юстиції з команди Яценюка зламав конфіскатну монополію Продивуса.

Штрих-пунктир Ісака

У 2003 році «Трест Київміськбуд-1» столичного забудовника Валентина Ісака почав зводити житловий будинок на пр. Перемоги, 26. Але цього літа суд забрав у треста Ісака це будівництво і призначив новим забудовником «Мостобуд» Продивуса. Ісак заявив, що після цього фірма «Нива-В.Ш.» почала продавати квартири у новобудові, які раніше вже продала фірма Ісака.

Разом з тим, у Ісака останніми роками накопичилась купа проблем і по іншим новобудам. Його трест вів будівництво торгового центру «Dream Town» на Оболоні для Гарі Корогодського. Між ними виник конфлікт за право власності, у ході якого Ісака навіть арештовували у 2011 році. Але тоді йому вдалось хоча б зникнути з України.

І ось вже за нової влади він повернувся, ще знаходячись у міжнародному розшуку. Ісака засікли на виході з офісу «Батьківщини», з якою тоді ще остаточно не порвали ні Арсеній Яценюк, ні Олександр Турчинов. А вже за кілька тижнів після візиту Ісака представник Державної виконавчої служби, що знаходиться у віданні вищезгаданого міністра юстиції Петренка з команди Яценюка, почав дії по поверненню Ісаку раніше арештованого майна. Звісно, у Держслужбі згодом заявили, що нічого такого на користь розшукуваного Ісака вони офіційно не робили. Але один прикметний факт. Ісака розшукували по лінії Інтерполу, з яким у нас співпрацює МВС Арсена Авакова. Тому міліція могла його спокійно арештувати: той приходив до тоді ще прем’єрської партії відразу після Майдану. Але як бачимо, Ісак влітку спокійно робив заяви щодо Продивуса, тобто його ніхто не арештував.

Отже, голова МВС з команди Яценюка дозволив бути на свободі бізнесмену, який має конфлікт з Продивусом.

Лінія нелегального бурштину

У центрі кадру Продивус на місці рівненських розборок.

У центрі кадру Продивус на місці рівненських розборок.

Ось тут можна подивитись відео з місця грандіозної бійки зі стріляниною, яка трапилась 9 травня у Рівненській області. Під час перестрілки постраждали десятки людей, п’ятеро отримали серйозні поранення, півтора десятка людей було заарештовано по гарячим слідам. На відео потрапив Продивус, який, за його словами, приїхав вже після інциденту розбиратись з наслідками.

Продивус виявився дуже поінформованим щодо причин бійні – це незаконний видобуток бурштину. Фактично мова йде за такі самі копанки як на Донбасі. Тільки там люди добувають вугілля, а тут – напівдорогоцінний камінь.

«Рівненську область уже близько 20 років лихоманить протистояння жителів із представниками місцевих органів влади. Конфліктують із приводу видобутку і реалізації бурштину. Здавна рівненчани видобувають цей напівдорогоцінний камінь практично у своїх дворах. Для багатьох це стало єдиним заробітком – альтернативи немає. Років двадцять тому нечисті на руку місцеві царьки поклали око на цей суперприбутковий «бізнес» і відтоді безсовісно оббирають трударів. Терпець увірвався і рівненчани звернулися до мене з проханням захистити їх, допомогти законодавчо підтвердити їх право на працю і заробіток», – розповів нардеп.

Ззовні це виглядало як спроба організованого угрупування, бійці якого з’їхались з інших регіонів, взяти під контроль розхристаний видобуток бурштину, який захищали місцеві мешканці, зайняті у цьому нелегальному бізнесі. У самій бійці перемогли місцеві, які змусили зальотних тікати і спалили кілька їхніх джипів.

Місцеві ЗМІ завважили, що організованих приїжджих представляє Продивус та екс-губернатор Рівненщини Василь Берташ (Партія регіонів).

А по іншу від Продивуса сторону барикад опинився голова Рівненської обласної ради Михайло Кирилов, обраний від «Фронту змін» Яценюка. Також відзначалось, що Кирилов мав би очолити місцеву організацію «Народного фронту», за списком якої до парламенту балотувався Арсен Аваков. І саме міліція арештовувала заїжджих бійців.

Станом на листопад залишається невідомим, хто зрештою переміг у цій війні і хто збирає данину з бурштинових копанок.

Відомо, що у вересні орієнтовані на Берташа депутати могли зняти Кирилова з голови облради. Після того повідомлення тема бурштину разом з прізвищами Продивуса та Берташа зникла медійної площини, а «фронтовик» Кириллов залишився при посаді.

Отже, міліція Авакова виступила на боці «фронтозмінівця» у боротьбі з Продивусом за ринок бурштину. Хоча як виступила… Зрештою справа замялась ы Продивус залишився на свободі і ніхто з його підручних не постраждав. Відтак міліція скоріше виступила таким собі демпфером, що захищах Продивуса від надмірних коливань.

Лінія влади

трійця

Отже зараз ми маємо довгу коаліціаду, про яку у таборах Порошенка та Яценюка-Турчинова намагаються говорити якісь лагідні слова, камуфлюючи дику боротьбу за владу. Фактично ми вже маємо повторення 2005 року, тільки до публічних матюків ще не дійшло. А за фасадом криється марудна боротьба тиловиків без правил, в ході якої окраси змінюються миттєво. У випадку Продивуса це було так.

21 лютого він вийшов зі складу фракції Партії регіонів. А вже 26 лютого журналісти зафіксували, як він прибув на засідання Вінницької облради в одній автівці з нардепом від «УДАРу» Геннадієм Ткачуком, який на останніх виборах пройшов до парламенту від «Блоку Петра Порошенка».

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»