Серед фірм, які перемогли в конкурсі з продажу конфіскату, проявились бізнес-партнери нового міністра юстиції
29.05.2014   //  

Хоча конкурс на право проведення торгів конфіскованим майном пройшов три тижні тому, Міністерство юстиції все ще не оголосило офіційних результатів. Причиною цього може бути те, що принаймні в одній з фірм-переможниць прослідковуються сліди бізнес-партнерів теперішнього міністра юстиції Павла Петренка. Про це йдеться в сюжеті програми «Наші гроші».

Компанія «Лік торг»зареєстрована на вул. Ушинського, 40 у Києві. За цією ж адресою прописана адвокатська компанія «МЛГруп», серед власників якої ще нещодавно були теперішній міністр з сестрою Оксаною.

Рік тому «Лік торг» мав іншу назву – РКФ «Акціонер» (власник – Олег Степаненко, директор – Олег Єльчик). Раніше і Степаненко, і Єльчик були разом з Петренком співвласниками компанії «Мегаполіс капітал».

Журналісти програми виявили, що фірма задекларувала відсутність основних фондів і нульовий прибуток за 2013 рік, хоча в тендерній документації обов’язковою вимогою був «досвід роботи не менше двох років у цій чи аналогічній сфері діяльності».

Інша компанія-переможець – “Кепітал прайс” – виявилась реінкарнацією попереднього головного торговця конфіскованим майном – СП «Юстиція». Адреса народження “Кепітал прайсу” та сама, що й в СП «Юстиція», у тендерній документації обидві фірми теж вказали одну й ту ж адресу. З жовтня 2013 року право підпису в “Кепітал прайсі” отримав Євген Машкін – один із колишніх засновників «Юстиції», яку в 2013 усунули за порушення.

СП «Юстиція» є наближена до екс-голови Державної виконавчої служби Генадія Стадніка.

Представники “Кепітал прайсу” повідомили журналістам, що також не мають досвіду з реалізації майна.

Окрім зазначених фірм на тендері перемогли також «Авіста» і «Рубі інтеграція».

В експертів виникли запитання також щодо іншого тендеру на продаж конфіскованого майна, а саме на право проводити експериментальні електронні торги в чотирьох регіонах країни – Вінницькій, Львівській, Дніпропетровській областях і в Києві.

Продає заставне майно на електронних торгах ДП «Інформюст», а зберігає – переможець тендеру – компанія «Альфа-хімтрейд». Держпідприємство отримує 2% від вартості реалізованого, «Альфа-хімтрейд» отримає 3% за зберігання товару.

Однак, як перевірили «Наші гроші», відповідних складів у компанії «Альфа Хімтрейд» немає. Попри те, на сайті торгів вже з’явилось більше 300 лотів. Серед яких є і телевізори, й інша побутова техніка. Більше того, офіційний спеціалізація «Альфа-Хімтрейду», за КВЕДом, – це торгівля паливом та нафтопродуктами, а зовсім не конфіскатом.