«Нафтогаз» для «Газпрому» конвертував ОВДП ще на 3 мільярди, і їде на ще одну виставку в Москву
04.07.2011   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 25 червня уклало три угоди з ПАТ «Державний ощадний банк України» на продаж банку облігацій внутрішньої державної позики з обов’язком зворотного викупу (операція РЕПО). Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Всього «Нафтогаз» продав ОВДП на суму 2,97 млрд грн., загальна вартість угод склала 3,09 млрд грн.

Згідно з обґрунтування закупівлі, проведеної за неконкурентною процедурою «у одного учасника», «Ощадбанк» запропонував «вартість операцій купівлі-продажу цінних паперів на рівні 13,5 % річних, що відповідає ринковим умовам». Також «Нафтогаз» повідомив про обмежене коло банків, які здатні здійснити викуп такої кількості облігацій.

Згідно з обґрунтуванням, кошти за ОВДП потрібні через «обмеженість часу та нагальну необхідність у накопиченні достатнього обсягу обігових коштів для виконання зобов’язань Компанії перед ВАТ “Газпром” з оплати імпортованого в Україну природного газу, проведення розрахунків за послуги з його транспортування та зберігання в підземних сховищах природного газу».

Нагадаємо, місяць тому «Нафтогазу» дозволили конвертувати ОВДП на 5 млрд грн. у «Дельта-банку». До цього подібні операції «Нафтогаз» проводив виключно з «Укрексімбанком» та «Ощадбанком».

Разом з тим «Нафтогаз» провів ще один тендер на участь НАКу у Міждержавній виставці, присвяченій 20-річчю СНД (м.Москва). 29 червня з фірмою-переможцем ПП «Експосервіс» укладено угоду вартістю 1,40 млн грн. Це вже друга угода в червні, укладена «Нафтогазом» для забезпечення своєї участі в московських виставках. Попередня угода вартістю 2,02 млн грн. стосувалась участі «Нафтогазу» у 11-й Московській міжнародній виставці «Нафта та газ» (MIOGE 2011).