Дата-центр під вертолітним майданчиком Януковича почав збирати мільйони з держорганів
16.09.2013   //  

Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта» 6 вересня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Анте Медіам» на послуги з надання доступу до банку даних до кінця 2013 року вартістю 7,95 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Потужний дата-центр зробили прямо під вертолітним майданчиком на схилі Дніпра.

Потужний дата-центр зробили прямо під вертолітним майданчиком на схилі Дніпра.

Послуги включають в себе використання ресурсів на площадці фірми для «платформи приватної хмари» та організацію волоконно-оптичної лінії не менш 10 Гбіт/с між цією площадкою та головним офісом «Укрпошти» на вул. Хрещатик, 22.

Має використовуватись не менше 20 серверів, серверна платформа класу High End, системи зберігання даних класу Middle та High End.

У першій версії технічного завдання також була вимога до інфраструктури Центру обробки даних – не нижче Tier 3. Однак фірма «Анте Медіам» виявилась єдиним в Україні власником такого сертифікату і напередодні тендеру цю вимогу прибрали.

Також було прибрано вимогу щодо підключення до «хмари» інформаційно-розрахункової дирекції УДППЗ «Укрпошта» по вул.Луначарського, 16/4  (див. порівняння технічних вимог).

Державне підприємство «Українські спеціальні системи», яке в системі СБУ займається послугами конфіденційного зв’язку, 18 травня подала скаргу до Антимонопольного комітету з вимогою призупинити цей тендер. Однак вже 22 травня «УСС» відкликало свою скаргу.

Фірмі «Анте Медіам» заснували донеччанин Віталій Філатов та ТОВ «Амадеус ко», засновниками якого є киянин Олександр Хом’як та британська фірма «Файнроуд Бізнес Пов» (Fineroad Business Llp).

Нагадаємо, фірма «Амадеус ко» збудувала споруду вертолітним майданчиком на даху поряд з Верховною Радою та Аскольдовою могилою. Планувалось, що його буде використовувати для перельотів президент Віктор Янукович, а у середині споруди буде розважальний центр та конгрес-холл.

Згодом було повідомлено, що в рамках цього проекту також ведеться спорудження дата-центру «Парковий» вартістю близько $40 млн.

Єдиним конкурентом на тендері було ТОВ «Ді Сі Інжиніринг», засноване Людмилою Якименко, менеджером з групи Дмитра Фірташа. Ця фірма раніше отримала підряди «Укртрансагазу» на постачання ліцензійного програмного забезпечення на 205,29 млн грн.

Чи є нормальними для ринку “хмарних” сервісів гроші, виділені “Укрпоштою” – див. “Хмарний бізнес під іменем Януковича“.