Обгрунтування закупівлі ремонтних робіт по сміттєвому полігу в Підгірцях
27.03.2013   //  

Обґрунтування застосування процедури закупівлі в одного учасника

1. Замовник

1.1. Найменування: Публічне акціонерне товариство „Київспецтранс”

1.2. Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ: 02772037

1.3. Місцезнаходження: 04208, м. Київ, пр-т Правди, 85

1.4. Посадова особа, відповідальна за проведення закупівлі (прізвище, ім’я, по батькові, посада та адреса, номер телефону та телефаксу із зазначенням коду міжміського телефонного зв’язку, email): Чирва Василь Іванович, Член Правління, заступник голови комітету з конкурсних торгів, телефон: (044) 400-12-85, факс: (044) 449-92-62; Шевченко Вікторія Василівна, провідний юрисконсульт, секретар комітету з конкурсних торгів, телефон: (044) 449-94-97.

1.5. Головний розпорядник коштів або орган, до сфери управління якого належить замовник (повне найменування юридичної особи та код за ЄДРПОУ):

Головне управління комунального господарства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), ідентифікаційний код за ЄДРПОУ – 33695540

1.6. Дата прийняття комітетом з конкурсних торгів замовника рішення про застосування процедури закупівлі в одного учасника: 12.07.2012р.

2. Джерело фінансування: кошти Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища

3. Інформація про предмет закупівлі

3.1. Найменування предмета закупівлі: Роботи Модернізація та відновлення функціонування системи очистки стічних вод „ROCHEM  UF – Systeme GmbH” на Полігоні твердих побутових відходів №5 в районі с. Підгірці Обухівського району Київської області”

3.2. Кількість товарів або обсяг виконання робіт чи надання послуг:

3.3. Місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг: Полігон №5, Київська область, Обухівський район, с. Підгірці;

3.4. Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг: на протязі 2012р.

4. Інформація про учасника (учасників) процедури закупівлі

4.1. Повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи: Товариство з обмеженою відповідальністю  науково-виробниче підприємство „Епром Інжинірінг

4.2. Ідентифікаційний код/реєстраційний номер облікової картки платника податків:  32149720

4.3. Місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи, телефон, факс: адреса місцезнаходження: 69035, м. Запоріжжя, вул. Патріотична 32, тел. (0612) 133-591, (0612) 133-273.

5. Умови застосування процедури закупівлі в одного учасника

              Згідно п.3 частини 2  ст. 39  Закону України „Про здійснення державних закупівель” з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, а також з метою недопущення їх в майбутньому (оскільки, закриття полігону ТПВ №5 призведе до неминучої екологічної та санітарно-епідеміологічної катастрофи безпосередньо у столиці України у м. Києві) необхідно негайно провести закупівлю робіт з модернізації та відновлення функціонування системи очистки стічних вод „ROCHEM  UF – Systeme GmbH” на Полігоні твердих побутових відходів №5 в районі с. Підгірці Обухівського району Київської області  з метою налагодження установки для очищення фільтрату „Pall-Rochem”.

               На підставі вищезазначеного, ПАТ „Київспецтранс” необхідно з метою укладення договору на закупівлю робіт  з модернізації та відновлення функціонування системи очистки стічних вод „ROCHEM  UF – Systeme GmbH” на Полігоні твердих побутових відходів №5 в районі с. Підгірці Обухівського району Київської області , провести процедуру закупівлі в одного учасника.

  Крім того, Відповідно до п.2 частини 2 статті 39 Закону України „Про здійснення державних закупівель” процедура закупівлі в одного учасника застосовується замовником як виняток у разі  відсутності конкуренції (у тому числі з технічних причин) на товари роботи чи послуги, які можуть бути поставлені, виконані чи надані тільки певним постачальником (виконавцем), за відсутності при цьому альтернативи.

               Оскільки, розробником та власником технології  по переробці фільтрату являється Фірма „Rochem UF – Systeme GmbH” а в Україні, єдиним дистриб’ютором „Rochem UF – Systeme GmbH” є Товариство з обмеженою відповідальністю науково-виробниче підприємство „Епром Інжинірінг”, вважаємо за доцільне застосувати процедуру закупівлі в одного учасника при закупівлі робіт з модернізації та відновлення функціонування системи очистки стічних вод „ROCHEM  UF – Systeme GmbH” на Полігоні твердих побутових відходів №5 в районі с. Підгірці Обухівського району Київської області саме у  Товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробниче підприємство „Епром Інжинірінг”.

6. Причини та обставини, якими керувався замовник під час обрання процедури закупівлі в одного учасника:

  Необхідність застосування процедури закупівлі в одного учасника пов’язана з наступним:

        Полігон ТПВ №5 ПАТ „Київспецтранс” – основний полігон м.Києва, на якому здійснюється захоронення твердих побутових відходів відкритим способом. Розташований в Обухівському районі, на відстані 15 км від межі м. Києва. Площа полігону  – 63,7 га, його загальна потужність 45 мл.куб.м. Знаходиться в експлуатації з 1986р. Земельна ділянка, на якій розташований полігон,  відведена ПАТ „Київспецтранс”  розпорядженням Ради Міністрів України № 50-Р від 07.02.1984р. (56,3 га) та №348-Р від 02.06.1986 (7,4 га), Акт постійного користування земельною ділянкою  II КВ № 001675.

            Враховуючи складні гідрогеологічні обставини в місці розташування полігону ТПВ №5, а також беручи до уваги близькість розташування населених пунктів до його території, проектними організаціями було запропоновано цілий ряд запобіжних заходів щодо захисту довкілля в цій зоні, зокрема: будівництво дамб, протифільтраційного екрану, підекранного дренажу, перехвату вод поверхневого стоку, протифільтраційної завіси, централізованого водопостачання в найближчих до цього об’єкта населених пунктах та ін.

            Вищезазначені заходи розроблені з метою запобігання забруднення поверхневих та підземних вод фільтраційними водами полігону ТПВ №5, обсяг накопичення яких, відповідно до Протоколу державної санітарно-епідеміологічної експертизи „Інституту гігієни та ім.. О.М. Марзєєва АМН України № 3438 від 08.11.2011р., складає близько 600 тис.т.

            Згідно з результатами моніторингу ДП „Українська геологічна компанія” за рівнями та якістю підземних вод, фільтрату та пермеату в районі полігону  ТПВ №5 налічується п’ять водоносних грунтів і комплексів, які є природно незахищеними від інфільтраційного забруднення. Фільтрат, що постійно утворюється в тілі полігону, є високо мінералізованим (11,5-13,2 мг/дм3) і за концентрацією гідрокарбонатів, сульфатів, хлоридів, аміаку, калію, фосфатів та заліза значно перевищує показники перших від поверхні водоносних горизонтів. Тобто його регулярне просочування через інфільтраційну завісу може призвести до суттєвого забруднення всіх водоносних горизонтів.

             У випадку виникнення аварійної ситуації на полігоні ТПВ №5, може бути завдано шкоди великій водній артерії – р. Дніпро, оскільки балка  „Марусин Яр” зв’язана з річкою Сіверка, яка в свою чергу впадає у р. Дніпро.

              Виходячи з вищезазначеного, та беручи до уваги погодні умови 2011р., відбулося стрімке накопичення фільтрату на карті Полігону ТПВ №5 з послідуючим його частковим переливом через існуючу дамбу.

              У 1998 році Київською міською державною адміністрацією було закуплено німецьке обладнання по переробці фільтрату фірми PALL ROCHEM. За весь час роботи даної установки перероблено 255 644  куб. м. фільтрату.

              На сьогоднішній день дане обладнання потребує капітального ремонту.

             08 листопада 2011р. відбулася виїзна перевірка санітарно-епідеміологічного стану Полігону ТПВ №5. Перевірка проводилася Постійною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Київській міській адміністрації.

              В результаті проведеної перевірки вирішено визнати, що відповідно до Класифікатору надзвичайних ситуацій, затвердженого та введеного в дію наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457, ситуація, що склалася на полігоні ТПВ №5, відноситься до категорії „Надзвичайна ситуація природного характеру” регіонального рівня код 20310 „Метеорологічні НС, пов’язані з атмосферними опадами” та номером ознаки 4.5. „Створення потенційної загрози об’єктам економіки та життєдіяльності або їх функціонуванню в регламентному режимі внаслідок впливу небезпечних природних явищ (зсуви, карстові явища, підтоплення, тощо)”.

              Станом на сьогоднішній день, з Київського міського фонду охорони навколишнього середовища для ПАТ „Київспецтранс” заплановано виділення коштів в сумі 1 500 тис.грн. для здійснення заходів з охорони підземних вод та ліквідації джерел їх забруднення на Полігоні №5 , в т.ч. проектні роботи. Даний розподіл коштів затверджений Розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації від 23.03.2012р. №461 (в редакції Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації від 11.05.2012р. № 775).

             Згідно п.3 частини 2 ст. 39 Закону України „Про здійснення державних закупівель” з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, а також з метою недопущення їх в майбутньому (оскільки, закриття полігону ТПВ №5 призведе до неминучої екологічної та санітарно-епідеміологічної катастрофи безпосередньо у столиці України у м. Києві) необхідно негайно провести закупівлю робіт з модернізації та відновлення функціонування системи очистки стічних вод „ROCHEM  UF – Systeme GmbH” на Полігоні твердих побутових відходів №5 в районі с. Підгірці Обухівського району Київської області з метою налагодження установки для очищення фільтрату.

    На підставі вищезазначеного, ПАТ „Київспецтранс” необхідно з метою укладення договору на закупівлю робіт з модернізації та відновлення функціонування системи очистки стічних вод „ROCHEM  UF – Systeme GmbH” на Полігоні твердих побутових відходів №5 в районі с. Підгірці Обухівського району Київської області, провести процедуру закупівлі в одного учасника.

  Крім того, Відповідно до п.2 частини 2 статті 39 Закону України „Про здійснення державних закупівель” процедура закупівлі в одного учасника застосовується замовником як виняток у разі  відсутності конкуренції (у тому числі з технічних причин) на товари роботи чи послуги, які можуть бути поставлені, виконані чи надані тільки певним постачальником (виконавцем), за відсутності при цьому альтернативи.

   Оскільки, розробником та власником технології  по переробці фільтрату являється Фірма „Rochem UF – Systeme GmbH” а в Україні, єдиним дистриб’ютором „Rochem UF – Systeme GmbH” є Товариство з обмеженою відповідальністю науково-виробниче підприємство „Епром Інжинірінг”, вважаємо за доцільне застосувати процедуру закупівлі в одного учасника робіт з модернізації та відновлення функціонування системи очистки стічних вод „ROCHEM  UF – Systeme GmbH” на Полігоні твердих побутових відходів №5 в районі с. Підгірці Обухівського району Київської областісаме у  Товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробничого підприємства „Епром Інжинірінг”.

             Істотною відмінністю зворотного осмосу „Rochem UF – Systeme GmbH” з ST –і  ДТ – модулями встановленими на Полігоні №5, є високий робочий тиск , який забезпечує високу ступінь очистки фільтрату і менший обсяг концентрату з обов’язковим дотриманням таких граничних умов:

–          робочий тиск стадії вихідної рідини – 65 бар;

–          робочий тиск стадії високого тиску – 80 бар;

–          робочий тиск стадії концентрату -120 бар.

       Крім того, Товариство з обмеженою відповідальністю науково-виробниче підприємство „Епром Інжинірінг” надало документи які підтверджують відповідність останнього кваліфікаційним критеріям, які визначені Законом України „Про здійснення державних закупівель”, та повідомило ПАТ „Київспецтранс” про наявність необхідної  матеріально-технічної бази, працівників відповідної кваліфікації та досвіду виконання аналогічних робіт.

7. Перелік документів, що підтверджують наявність умов застосування процедури закупівлі: Пункти 2,3 частини другої статті 39 Закону України „Про здійснення державних закупівель”  від 01.06. 2011р. № 2289-VI, Протокол Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  № 82 від 08.11.2011р., Протокол державної санітарно-епідеміологічної експертизи № 3438 від 08.11.2011р., Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи №05.03.02-07117002 від 02.12.2011р. Дистриб’юторський договір від 01.10.2011р., Довіреність на представництво інтересів від 14.09.2011р., Лист ПАТ „Київспецтранс” від 18.03.2012р. № 1349/11., Лист головного санітарного лікаря Київської області № 1059 від 29.03.2012р.,  Лист Головного управління комунального господарства від 02.02.2012р. № 059/1-2-673; Лист Головного управління екології та охорони природних ресурсів від 01.02.2012р. № 071/06-6-08/606,  Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації від 23.03.2012р. №461 (в редакції Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації від 11.05.2012р. № 775).

 

Голова комітету з конкурсних торгів –

Голова Правління ПАТ „Київспецтранс”                                                         А.В. Новіков

                                                                                                                М.П.