Звільнені при Нефьодову митники поновилися на посадах і отримують зарплати, нічого не роблячи
21.01.2021   //  

Звільнені на початку минулого року львівські митники через суд поновились на роботі і отримують зарплату, не виконуючи жодної роботи. Про це пише Катерина Родак у «Zaxid.net».

Ще в листопаді 2019 р. розпочалась реорганізація митниці в Україні. Тодішній керівник Державної митної служби Максим Нєфьодов анонсував масові звільнення заможних митників.

Тоді існувала Львівська митниця ДФС. Замість неї з 8 грудня 2019 з’явилася нова юридична структура – Галицька митниця Держмитслужби, у яку увійшли митниці Львівської, Франківської і Тернопільської областей. Працівники трьох митниць написали заяви, щоб їх перевели у Галицьку митницю.

Понад 850 працівників Львівської митниці перевели. Залишилося 213 працівників, чиї заяви розглядали довше. Згодом Львівська митниця видала наказ-попередження про їхнє звільнення. Втім, масове звільнення не вдалось виконати, бо у лютому Львівська митниця ДФС скасувала свій наказ.

У березні 2020 р. Львівська митниця видала новий наказ-попередження про звільнення працівників за підписом тодішнього в.о. керівника Романа Антоняка. У наказі було уже 170 прізвищ, бо частина митників отримала нові посади. У квітні 2020 р. працівників з нового списку почали масово звільняти.

У наказах про звільнення вказувалось, що працівників звільняють у зв’язку із реорганізацією. Однак, за словами юристки Лесі Мельник, під час звільнення керівництво митниці припустилось низки юридичних помилок. Через це звільнені митники без проблем поновлюються на посадах через суд.

«Звільнили їх на підставі реорганізації – при тому, що на Галицькій митниці на той момент було понад 200 вакансій. Реорганізація може бути окремою підставою для звільнення, але оскільки були вакансії і не відбулося скорочення, керівництво мало їм запропонувати посади або пояснити, чому їх звільняють. Сама митниця повідомила, що жодних критеріїв відбору для звільнень, переатестацій, дисциплінарних проваджень щодо звільнених працівників не було», – пояснила юристка Мельник.

Звільнені у квітні працівники Львівської митниці звернулись до суду, щоб поновитись на посадах. Восени Львівський окружний адмінсуд почав виносити перші позитивні рішення у цих справах.

Наразі в судовому реєстрі є понад 30 рішень про поновлення митників на посадах. Суд наголошує, що звільнення працівників були незаконними, оскільки не було підстав для такого рішення. А одного бажання керівника звільнити своїм підлеглих замало: необхідна об’єктивна причина.

Серед поновлених на роботі митників є начальник відділу митного оформлення №3 поста «Рава-Руська» Орест Кобрин. У 2017 він фігурував у справі про хабарництво в.о. зам начальника Львівської митниці Юрія Борисова як його спільник. Також поновився начальник відділу митного оформлення №4 поста «Смільниця» Тимофій Нор. У 2018 його разом з іншими митниками затримали на хабарі.

Серед поновлених митників є ще кілька начальників відділів митного оформлення митних постів. Решта – рядові інспектори постів митниці.

Частина працівників митниці уже отримала накази про поновлення на посадах. Водночас, поновили їх у стару Львівську митницю ДФС, яка хоч ще юридично неліквідована, але вже понад рік не існує. За словами Лесі Мельник, цих митників мали би перевести у Галицьку митницю, щоб вони почали знову працювати. Однак наразі жодного з цих митників не перевели. «Їх переводити у Галицьку митницю не поспішають», – пояснила юристка.

Зараз поновлені на роботі митники отримують зарплату, але не виконують жодної роботи. Вони сидять з 9:00 до 18:00 в актовому залі або інших вільних кабінетах управління митниці на вул. Костюшка у Львові. Поки їх не переведуть у Галицьку митницю, працівники будуть отримувати зарплату фактично за перебування у приміщенні. Більше того, після завершення розгляду справ митників в апеляції, їм ще виплатять компенсацію за ті місяці, упродовж яких вони були звільненні.

«Ця безглузда ситуація може тривати доти, доки справи про поновлення митників не вирішиться в апеляції. Тоді керівництво Галицької митниці буде вимушене перевести митників на вакантні посади. Ще більше заплутує ситуацію чергова реорганізація митниці. Після завершення реорганізації Галицької митниці усіх її працівників знову чекає переведення у нову структуру – Львівську митницю Держмитслужби, яка мала запрацювати з січня 2021, але ще досі не сформована», – пише видання.