«Укргазвидобування» замовило у швейцарського адвоката російський метанол за півмільярда
14.01.2021   //  

12 січня АТ «Укргазвидобування» підписало договір із «AGTG SA» (Швейцарія) на поставку 19 920 тонн метанолу технічного марки А вартістю 5,59 млн євро або 488,12 млн гривень. Про це повідомляється на сайті «Прозорро».

На аукціоні швейцарська компанія зустрілася із ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна». Під час торгів обидві компанії не знижували свої цінові пропозиції. «AGTG SA» виграла підряд із мінімальною знижкою – менше 1%.

Договір укладений на умовах післяоплати на умовах DAP із поставкою метанолу до липня 2022 року. Країна-виробник метанолу – Російська Федерація.

Попередня ціна за одну тонну становить 281 євро. Кінцева ціна для нерезидентів визначається за формулою:

P=(K1/K2)*(S/V),

Складові формули

Р – кінцева ціна товару в євро за тонну; К1 – середньоарифметичне між квартальним котируванням за календарний квартал, на який припадає календарний місяць відвантаження, що опубліковане виданням ICIS Methanol Europe у розділі Contract Price FOB Rotterdam EUR/tonne з датами публікацій за місяць відвантаження;

К2 – середнє арифметичне між квартальним котируванням за четвертий календарний квартал 2020 року, що опубліковане виданням ICIS Methanol Europe у розділі Contract Price FOB Rotterdam EUR/tonne та середньоарифметичним котирувань ICIS Methanol Europe у розділі SPOT PRICES FOB Rotterdam EUR/tonne з датами публікацій за жовтень 2020 року, яке округлюється до третього знаку після коми становить 247,250 Євро за тонну. S – загальна гранична вартість договору, V – загальна гранична кількість товару.

У 2020 році «Укргазвидобування» укладало договори на поставку метанолу не в системі «Прозорро», а за результатами електронних біржових торгів на ТБ «Українська енергетична біржа». Зокрема, два останні договори у квітні «Укргазвидобування» уклало із AGTG SA та Socar Logistics Dmcc. При врахуванні обсягів та суми договору, виходить, що середня ціна за тонну у першої компанії була 252 євро.

Швейцарську паливну фірму «AGTG SA» очолює Т’єрі Буну (Thierry Bounous). Цей адвокат володіє женевською юридичною фірмою «Bounous Avocats», а також керує фірмами «Novafirm SA», «Petrus Private Bank Ltd», «Altea Family Office Monaco», «WPS Planning Services DMCC» і «WPS SA».

До жовтня 2016 року «AGTG SA» мала назву «Wattsun Holding SA». Ще раніше ця фірма на чолі з Марселєм Шмідом (Marcel Schmid) знаходилась у Женеві та займалась будівництвом, купівлею, продажем та експлуатацією вітропарків за кордоном, управлінням компаніями, придбанням участі та координацією операцій компаній, продажем продукції, зокрема за кордоном.