Штраф за невиконання рішення колегії: до та після законодавчих змін
22.12.2020   //  

Законом «Про публічні закупівлі» передбачено обов’язкове виконання рішень тендерної Колегії, у разі якщо вони не були оскаржені до суду. Донедавна відповідальність за невиконання рішень була відсутня, що створювало підстави для численних зловживань з боку замовників, як наприклад у тендері Управління освіти Южноукраїнської міської ради. Тут чиновники попри рішення Тендерної колегії про невідповідність пропозиції переможця умовам документації повторно визначило його переможцем, повідомляє «Ліга антитрасту».

ДАСУ під час здійснення моніторингу встановило порушення порядку оцінки пропозицій. Замовник навіть звернувся до суду з позовом, в якому просив скасувати висновок ДАСУ, але в судах першої та апеляційної інстанцій програв, оскільки, на думку суду, не мав правових підстав визнавати пропозицію, що не відповідає умовам документації, переможною.

Але з набуттям чинності законодавчих змін, так званої «другої закупівельної революції», у разі якщо замовник не виконає рішення тендерної Колегії (чи то зобов’язання внести зміни до документації, чи скасувати рішення про відхилення/визначення переможця), його керівник буде притягнутий до адміністративної відповідальності та поплатиться штрафом від 34 тис до 85 тис грн.

Як наприклад було у закупівлі, де «Каштан-плюс» подав скаргу до тендерної Колегії стосовно дискримінаційного відгука, виданого у 2020 році. Тендерна Колегія задовольнила вимоги скаржника та зобов’язала Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради внести зміни до документації. Замовник, в свою чергу, проігнорував рішення тендерної Колегії та залишив дискримінаційну вимогу.

ДАСУ під час моніторингу виявила невиконання рішення та зобов’язала припинити зобов’язання за договором, але замовник проігнорував і цей факт.

Далі, ДАСУ із матеріалами адміністративного правопорушення стосовно директора Департаменту звернулась до Соснівського районного суду м.Черкаси, який визнав керівника замовника винним у вчиненні адмінправопоршення та наклав штраф у розмірі 34 тис гривень.

Ось таким чином замовник хотів відгук, виданий у 2020 році, а отримав штраф на 34 тисячі гривень.

Посилання на рішення суду:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/92814680

https://reyestr.court.gov.ua/Review/92596792