«Укроборонпром» через аукціон замовив черкаській фірмі газ на зиму за 140 мільйонів
18.12.2020   //  

Підприємства ДК «Укроборонпром» за результатами централізованого конкурсу з відбору постачальника природного газу уклали угод із ТОВ «Енергогазрезерв» на загальну суму 139,69 млн грн. із ПДВ. Про це «Укроборонпром» відзвітував у системі «Прозорро».

Закупівлю провели як допорогову, бо вона підпадає під закон «Про публічні закупівлі».

Конкурсна документація передбачала поставку 28,87 млн куб. м газу для 36 підприємств у грудні 2020 року – лютому 2021 року. Очікувана вартість закупівлі становила 191,65 млн грн. із ПДВ. Вона включала тариф на послуги із замовленої потужності на внутрішніх точках виходу з ГТС України (136,58 грн. за тисячу кубометрів на добу без ПДВ).

У торгах взяли участь чотири компанії: «Енергогазрезерв», ТОВ «Укр Газ Ресурс», ТОВ «Екотехноінвест» і ТОВ «Еру Трейдінг». У листопаді під час аукціону «Енергогазрезерв» одразу запропонував найнижчу ціну в 144,34 млн грн. або 5 тис грн. за тисячу кубометрів (заявки подавалися без ПДВ) і став переможцем, не знижуючи її. З урахуванням податку його пропозиція становила би 173,21 млн грн. або 6 тис грн. за тисячу кубометрів. Таким чином, формальна економія відносно очікуваної вартості закупівлі дорівнює 10%.

Наступні за ціною «Укр Газ Ресурс» і «Екотехноінвест» змагалися між собою, зайнявши друге і третє місця, тоді як найдорожча «Еру Трейдінг» теж не зробила жодного кроку.

У грудні «Укроборонпром» оприлюднив звіт про договори, які 25 підприємств концерну підписали з «Енергогазрезервом» у листопаді-грудні на загальну суму 139,69 млн грн. із ПДВ. Фактична ціна газу визначається на останню дату звітного місяця за формулами:

Цфакт= Цінд*K1, де

Цінд – початкова ціна, зазначена в договорі;

K1 – коефіцієнт зміни ціни.

K1 = (Ц TTF DA Mid 25 / Ц TTF DA інд) * (T125/Т1інд) * (T225/Т2 інд), де

Ц TTF DA Mid 25 – середньоарифметичне значення котирувань на нідерландському хабi TTF з індексом Day-Ahead за перші 25 днів відповідного місяця постачання, євро/МВт;

Ц TTF DA інд – значення котирувань на нідерландському хабi TTF з індексом Day-Ahead на дату подання пропозиції в тендері, євро/МВт;

T1 – середньоарифметичне значення курсів євро до долара США, береться як середнє значення між курсом покупки і продажу (долари США, євро, гривні) на міжбанку за перші 25 днів відповідного місяця постачання;

T2 – середньоарифметичне значення курсу долару США до гривні для перших 25 днів відповідного місяця постачання.

Створена у 2009 році черкаська фірма «Енергогазрезерв» на чолі з Євгеном Фесенком належить місцевому жителю Олексію Кивенку. У 2007-2009 роках Кивенко входив до складу правління ПАТ «Черкасигаз» із групи Дмитра Фірташа, а ще раніше, в 2006 році був заступником начальника відділу реалізації природного газу АТЗТ «Миронівський хлібопродукт». Також Кивенко був прописаний за однією адресою з Людмилою Кивенко, яка зараз є представником ТОВ «Центральна газова компанія» Наталії Деркач. Остання володіє фірмою зі схожою назвою – ТОВ «Центральна газопостачальна компанія».