Рідна фірма Супруненків через ОАСК отримує вихідні дані на «реконструкцію» на 3 гектарах на Жуковому острові
08.12.2020   //  

Окружний адмінсуд зобов’язав Департамент містобудування та архітектури КМДА повторно розглянути заяву ТОВ «Спортивно-оздоровча база відпочинку «Зелена Затока» від 28.08.2019 про надання містобудівних умов та обмежень на реконструкцію існуючих будівель під будинки відпочинку в межах території земель рекреаційного призначення поза межами прибережних захисних смуг з благоустроєм та озелененням території земель лугів та лугопарків на вул. Лютнева, 60 у Голосіївському районі Києва» з урахуванням висновків суду. Про це свідчить рішення від 26 листопада.

Суд встановив, що ТОВ «Спортивно-оздоровча база відпочинку «Зелена Затока» з 2010 року орендує ділянку площею 3,09 га на вул. Лютневій (кадастровий номер 8000000000:90:332:0028). На цій ділянці знаходяться споруди бази відпочинку, їх фірма викупила у 2009 році.

У серпні 2019 року фірма звернулася до Департаменту містобудування та архітектури КМДА про надання містобудівних умов та обмежень на реконструкцію бази відпочинку. Однак, отримала відмову з підстав невідповідності намірів забудови ділянки вимогам Генплану Києва.

Представники Департаменту свою позицію в суді взагалі не представили, тож ОАСК розглянув матеріали, надані ТОВ «СОБВ «Зелена Затока», і дійшов висновку про протиправність відмови у видачі містобудівних умов та обмежень.

Суд зазначив, що ділянка по вул. Лютневій, 60 має цільове призначення для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення. І фірма, звернувшись за вихідними даними, в межах даного цільового призначення ділянки має право на реконструкцію існуючих будівель.

Нагадаємо, прокуратура намагалася через суд розірвати договір оренди із ТОВ «Спортивно-оздоровча база відпочинку «Зелена Затока». Розгляд тривав кілька років, прокуратура програла.

Як вказувала прокуратура, передана в оренду ділянка входить до складу ландшафтного заказника місцевого значення «Острів Жуків». При затвердженні проекту землеустрою погоджувальні органи зобов’язали фірму вжити ряд заходів, які вона не здійснила. Зокрема, вона мала вирішити питання визначення меж заказника, а також отримати згоду на будівництво від Голосіївської районної державної адміністрації, КО «Центр містобудування та архітектури» та ДП «Інститут генерального плану м. Києва».

Також на вимогу Державної служби з питань національної культурної спадщини Київрада мала внести зміни до програми розвитку зеленої зони м. Києва, оскільки ділянка розташована в зоні охоронюваного природного ландшафту. Та цього зроблено теж не було.

Власником ТОВ «Спортивно-оздоровча база відпочинку «Зелена Затока» є ТОВ «КУА «СіПіДжі Ассетс Менеджмент», яка діє від власного імені за рахунок та в інтересах пайового венчурного недиверсифікованого закритого інвестиційного фонду «Актив». Бенефіціарним власником фірми значиться Анатолій Швидченко.

КУА «СіПіДжі Ассетс Менеджмент» (фонд «Актив») значиться також власником ПАТ «Укрхудожпром», співвласниками якого раніше були брати Вячеслав та Олександр Супруненки. В’ячеслав Супруненко – екс-депутат Київради, колишній зять екс-мера Києва Леоніда Черновецького. Олександр Супруненко раніше був депутатом Київради і депутатом Верховної Ради України. У 2019 році він знову балотувався до парламенту як самовисуванець, проте згодом зняв свою кандидатуру.

Протягом 2006-2011 років засновниками ТОВ «СОБВ «Зелена затока» були ПАТ «Юрбудпроект» і ПАТ «Юрфінінвест», які пов’язували з В’ячеславом Супруненком. Нинішнім власником «Юрбудпроекту» і «Юрфінінвесту» є «СіПіДжі Ассетс Менеджмент».