У рідної фірми Супруненка забрали 3 гектари на Жуковому острові
07.10.2014   //  

жуковСуд зобов’язав ТОВ «Спортивно-оздоровча база відпочинку «Зелена Затока» повернути у комунальну власність земельну ділянку площею 3,06 га, що розташована на вул. Лютневій, 60 у Голосіївському районі Києва. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 1 жовтня.

У липні цього року госпсуд міста Києва визнав недійсним рішення Київради від 26 лютого 2010 року про передачу фірмі вказаної ділянки, а також укладений на основі цього рішення договір оренди. Земля надавалася строком на 25 років під будівництво і обслуговування бази відпочинку.

Передана в оренду ділянка входить до складу ландшафтного заказника місцевого значення «Острів Жуків». При затвердженні проекту землеустрою погоджувальні органи зобов’язали фірму вжити ряд заходів, які вона не здійснила. Зокрема, вона мала вирішити питання визначення меж заказника, а також отримати згоду на будівництво від Голосіївської районної державної адміністрації, КО «Центр містобудування та архітектури» та ДП «Інститут генерального плану м. Києва».

Також на вимогу Державної служби з питань національної культурної спадщини Київрада мала внести зміни до програми розвитку зеленої зони м. Києва, оскільки ділянка розташована в зоні охоронюваного природного ландшафту. Та цього зроблено теж не було.

Крім того, 0,54 га переданої в оренду ділянки є землею сільськогосподарського призначення. Для її забудови і використання під базу відпочинку необхідно було змінити її цільове призначення.

Також суд наголошує, що ділянка з південного сходу межує з Канівським водосховищем. Крім цього, на території знаходиться озеро. А відповідно до чинного законодавства, у прибережних захисних смугах забороняється будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку.

Суд залишив фірмі 0,0318 га для обслуговування вже існуючої бази відпочинку загальною площею 250,9 кв м, яку вона купила у грудні 2009 року у ТОВ «Спортивно-оздоровча база «Блакитна хвиля». А решту землі повернуто місту.

Фірма подала скаргу на рішення госпсуду, яку апеляційний суд не прийняв. Та Вищий госпсуд на початку жовтня таки зобов’язав суд розглянути апеляцію.

Засновником ТОВ «Спортивно-оздоровча база відпочинку «Зелена Затока» є кіпрська компанія «Мороуні Лімітед» (Morouni Limited). Директором фірми є Андрій Володимирович Скрябін. Людина з таким ПІБ у середині 2000-х була депутатом Солом’янської районної у місті Києві ради.

Протягом 2006-2011 років засновниками «Зеленої затоки» були ПАТ «Юрбудпроект» і ПАТ «Юрфінінвест», які пов’язують з В’ячеславом Супруненком, колишнім зятем екс-мера Києва Леоніда Черновецького. Ці ж підприємства є засновниками ТОВ «База відпочинку «Дніпровська хвиля», яке є засновником ТОВ «Спортивно-оздоровча база «Блакитна хвиля». За даними ЗМІ, В’ячеслав Супруненко особисто примушував працівників колишнього комунального підприємства «Київміськбуд» продати базу відпочинку на «Жуковому острові».

У 2011 році В’ячеслава Супруненка оголошували у міжнародний розшук по лінії Інтерполу. Нині брат втікача Олександр Супруненко є депутатом Київради і балотується до парламенту.