Дивна позиція тендерної Колегії на строк чинності документу
29.09.2020   //  

Служба автомобільних доріг в Одеській області звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до тендерної Колегії АМКУ та просила суд скасувати рішення Колегії, яким САД було зобов’язано відмінити процедуру закупівлі, повідомила «Ліга антитрасту».

В оскаржуваній процедурі (ремонт дороги Т-16-10 /Н-33/ – Приморське – Жовтий Яр – Татарбунари з під’їздом до смт. Сергіївка, км 0+000 – км 12+931 очікуваною вартістю 384 млн грн) замовник допустив до участі в аукціоні компанію, яка надала у складі пропозиції свідоцтво про технічну компетентність власної лабораторії, у якого закінчився строк дії.

Один з учасників вирішив не миритись з таким порушенням та подав скаргу до АМКУ. Під час розгляду скарги Колегія встановила невідповідність цього свідоцтва умовам документації, оскільки строк його дії був до 05.08.2019, завантажено у систему воно було 05.08.2019, а протокол розгляду тендерних пропозицій оприлюднено 02.09.2019. Таким чином, за логікою Колегії, замовник оцінював відповідність вказаного документу уже після закінчення строку його дії.

Оскільки допущеним до аукціону залишався лише один учасник Колегія зобов’язала замовника відмінити процедуру закупівлі.

САД в Одеській області не погодилась з таким рішенням та оскаржила його до суду, мотивуючи свої вимоги тим, що документація не містила жодних вимог до строку дії сертифікату та на момент подання цього документу він був чинний.

Однак, суд зазначив, що вбачає такі посилання позивача необґрунтованими та такими, що суперечать умовам Документації, оскільки закінчення строку чинності відповідного свідоцтва вказує на його недійсність, а формальна наявність запитуваних документів, які втратили юридичну силу, не може прирівнюватись до виконання умов документації.

«Від себе зауважимо, що дійсно, документація замовника не містила жодних вимог до чинності документів – ні щодо чинності їх на момент подачі, ні на момент розгляду пропозицій. Тому така позиція Колегії видається трохи дивною, враховуючи наявність десятків рішень, в яких Колегія визначала необхідність чинності документу саме на момент його завантаження до системи Прозорро, а не на момент його розгляду замовником», – відмітили у «Лізі антитрасту».