Слідчим не вдалось заборонити добудову вже арештованої 11-поверхівки на ділянці Білозір
28.09.2020   //  

“Будинок Білозір” станом на 25 вересня. Фото”Наших грошей”

Слідчі Шевченківського управління ГУ Нацполіції у м. Києві намагалися заборонити забудовникам добудовувати багатоквартирний житловий будинок, який попри накладений арешт продовжує зводиться із порушеннями Генплану на ділянці екс-нардепа Оксани Білозір на вул. Мирній, 2/1 у Подільському районі. Про це свідчать ухвали Шевченківського райсуду м. Києва від 8 вересня.

Слідчі звернулися з клопотаннями:

  • про заборону проведення будівельних робіт генеральним підрядником – ТОВ «Даст Строй» та будь-якими іншими юридичними та фізичними особам на об’єкті;
  • про заборону департаменту з питань державно архітектурно-будівельного контролю міста Києва реєструвати будь-які дозвільні документи щодо цього об’єкта.

На ділянці на вул. Мирна, 2/1 здійснюється самочинне будівництво, яке підлягає перебудові. 27 травня суд наклав арешт на об’єкт – незавершене будівництво багатоквартирного будинку площею 4418 кв м (ступінь готовності 90%), що на праві власності належить ТОВ «Сімекс Ентерпрайзес».

У той же час, попри наявність арешту, на ділянці  ведуться активні будівельні та зовнішньо-облицьові роботи.

Розглянувши клопотання, суддя Олена Мєлєшак вирішила повернути їх слідчому. Суддя виходила із того, що на майно вже накладений арешт із забороною користування вказаним нерухомим майном. Суддя навела ст. 170 КПК України, у якій сказано, що арешт майна позбавляє права на відчуження, розпорядження та/або користування майном.

Як зазначила суддя, повторне звернення з аналогічним клопотанням законом не передбачено. Окрім того не передбачено Кримінально процесуальним законодавством таких вимог як заборону проведення будівельних робіт і заборону вчинення реєстраційних дій.

Як відомо, ділянка площею 0,08 га на вул. Мирній, 2/1 є територією садибної забудови, і будівництво 11-поверхового багатоквартирного будинку на ній є незаконним.

13 березня цього року забудовник зареєстрував заяву про початок виконання будівельних робіт. І вже за кілька днів, 19 березня, подав декларацію про готовність будинку до експлуатації.

31 березня столичний Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю скасував обидва документи. Однак, 18 червня Окружний адмінсуд м. Києва їх відновив. Розгляд апеляції на це рішення призначений на 7 жовтня.

Шевченківське управління столичної поліції з квітня 2019 року розслідує кримінальне провадження за фактом самоправства і службового підроблення щодо забудови на вул. Мирній, 2/1.

Замовником будівництва є ОК ЖБК «Зелений замок», власниками якого є син Оксани Білозір Ярослав Недзельський, Іван Влад і Йозеф Москович. Влад і Московіч разом є співзасновниками ще трьох кооперативів – «Пріма Естейт», «Прем’єр Крістал» і «Ексон Прем’єр Шулявська» (зводить ЖК у сквері біля ст. м. «Шулявська»). Раніше до складу власників ЖБК входила також колишня помічниця нардепа Білозір (у 2007-2008 рр) Мар’яна Грабінська.

Ділянку 0,08 га на вул. Мирній, 2/1 у приватну власність у 2004 році отримала Оксана Білозір. У жовтні 2016 року Білозір за договором про суперфіцій передала свою ділянку під забудову Івану Владу із с. Біла Церква Закарпатської області.

Як свідчать дані Держреєстру речових прав на нерухоме майно, 20 січня цього року недобудований багатоповерховий житловий будинок на вул. Мирній, 2/1 був проданий, і право власності на цей об’єкт незавершеного будівництва отримала лондонська компанія «Сімекс Ентерпрайзес» (Simex Enterprises), керівником якої значиться громадянин Коста-Рики.

24 вересня Київрада своїм рішенням створила ландшафтний заказник «Гора Щекавиця». Судячи з опису його меж, ділянка на вул. Мирна потрапляє в його межі.