«УнІТ» розіграв із нечужою фірмою третину мільйона на обладнання для видачі паспортів
14.09.2020   //  

Солонківська сільська рада Пустомитівського району Львівської області 8 вересня провела аукціон на закупівлю комп’ютерного обладнання очікуваною вартістю 340 тис грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Переможець повинен буде до листопада поставити робочу станцію для оформлення та видачі документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, із комплектом обладнання для зняття біометричних даних. Станція складається з:

  • персонального комп’ютера з операційною системою Windows 10 Pro 64 bit Ukr, антивірусом ESET Endpoint Security, двома LED-моніторами, клавіатурою і мишею;
  • блоку безперебійного живлення;
  • USB-концентратора;
  • цифрової фотокамери з об’єктивом та аксесуарами (штатив для камери; штатив для спалаху; чотири спалахи для фотокамери; два тримачі (патрони для спалаху); кріплення для спалаху; комплект синхронізаторів, або синхрокабель; парасоля для спалаху діаметром 84 см, білий/сріблястий тканинний фон розміром від 1,2х1,0 м; вісім акумуляторів ААА; зарядний пристрій на чотири акумулятори, USB-подовжувач);
  • зчитувача відбитків пальців;
  • планшету для підпису;
  • посторінкового зчитувача документів з модулем для ID-карт;
  • лазерного БФП з можливістю двостороннього друку і трьома додатковими картриджами;
  • цифрової клавіатури для PIN-кодів;
  • двох мережевих фільтрів на п’ять і понад три розетки;
  • двох захищених носіїв інформації (токени, тобто електронні ключі зберігання даних).

Аукціон виграло ТОВ «Універсальні інформаційні технології» («УнІТ») із ціною 314 тис грн., а ТОВ «Датасістемс», яке тоді називалось «Топптек», програло із ціною 315 тис грн.

За даними системи «YouControl», обидва учасники нинішнього тендеру пов’язані між собою.

Зараз київський «УнІТ» належить Геннадію Точиліну із Дніпра через офшор «Юнайтед Тім Лтд» із Белізу. Однак раніше власником цієї фірми був киянин Сергій Рохварг, який до 2005 року також володів фірмою «Датасістемс», яка на той час носила назву «Аттрон Лтд».

Крім того, «УнІТ» в угоді щодо поставку програмного забезпечення для АТ «Укрзалізниця», а також на власному сайті вказувало у якості контактного номер телефону 044-205-44-71. Він же був контактним для «Датасістемс», коли вона ще називалась «Топптек», в угоді на ремонт та обслуговування принтерів у Регіонального сервісного центру МВС в Запорізькій області.

Також на одній закупівлі пропозиції «УнІТ» і «Датасістемс», за метаданими довідок про працівників, були підготовлені за допомогою ідентичного програмного забезпечення.

Із 2011 року співзасновником «УнІТ» був Вадим Дмитренко. У квітні 2011 року Дмитренка було призначено на посаду начальника Головного управління інформаційних технологій Укрзалізниці. У 2012 році філія «ГІОЦ» «Укрзалізниці» закупила послуги платіжного шлюзу в «УнІТ». За результатом укладених угод, взаємодія між покупцями квитків, банками-еквайерами та «Укрзалізницею» відбувалась через платіжний шлюз «УнІТу» до 2019 року.

Фірма «Датасістемс» до Вадима Задіори належала Віктору Смірнову, який на своїй сторінці в соціальній мережі «Однокласники» вказує, що працював у Внутрішніх військах МВС. А через ГО «Фонд сприяння розвитку інноваційних технологій» співвласником фірми якийсь час був Олексій Калинський. Це колишній генерал-майор міліції та нинішній керівник ДП «Інформаційний центр персоніфікованого обліку» Пенсійного фонду України.

Загалом «УнІТ» і «Датасістемс» п’ять разів конкурували на тендерах. У тому числі лише між собою у трьох випадках, включно з описаним: два підряди на 1,20 млн грн. отримав «УнІТ».