Справу «Роттердам+» закрив близький до Холодницького прокурор, але Ахметова ще можна покарати через АМКУ
28.08.2020   //  

В.о. заступника голови САП Віталій Пономаренко

Прокурор САП Віталій Пономаренко закрив основну частину кримінального провадження у справі «Роттердам плюс» у частині нанесення збитків 18,87 млрд грн від впровадження формули.

На фейсбучній сторінці САП повідомляється, що кримінальне провадження закрито 27 серпня в частині щодо підозрюваних у зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпанням можливості їх отримати, а також у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

18 серпня САП отримала від СБУ результати комплексної комісійної експертизи. Підлеглі Івана Баканова не змогли встановити збитків від «Роттердам+» за весь період дії формули у 2016-2020 роках.

19 серпня стан розслідування справи розглянутий на нараді у заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, де старшим прокурором групи прокурорів висловлено позицію щодо доцільності та перспективи подальшого розслідування.

При цьому за даними пресслужби НАБУ, наразі є підтверджена експертиза щодо завдання збитків 18,87 млрд грн від формули «Роттердам плюс» за період першої половини 2016 року – 2017 року. У НАБУ планують оскаржити постанову Пономаренка про закриття справи.

Прокурор Пономаренко повідомив виданню «Слово і діло», що частина справи щодо фінансових операцій з кредитними зобов’язаннями та цінними паперами групи компаній ДТЕК на міжнародному фінансовому ринку не закрита.

За даними джерела «Наших грошей» у прокуратурі, прокурор 5 відділу Віталій Пономаренко був близький до голови САП. У 2020 році Назар Холодницький призначив Пономаренка виконуючим обов’язки заступника голови САП.

За версією слідства, генеральний директор ДТЕК Мережі Іван Гелюх і ще один менеджер ДТЕК Борис Лісовий за попередньою домовленістю з ексголовою НКРЕКП Дмитром Вовком, колишнім членом Нацкомісії Володимиром Євдокімовим, заступником начальника управління енергоринку НКРЕКП Тарасом Ревенком і начальником відділу цього управління Володимиром Бутовським завчасно до ухвалення формули «Роттердам плюс» обговорювали можливість її впровадження.

За словами екс-держуповноваженої АМКУ Агії Загребельської, ще залишається можливість «відновити справедливість» в ході триваючого розслідування Антимонопольного комітету.

«В Антимонопольному комітеті на сьогодні триває розслідування щодо НКРЕКП в частині застосування формули Роттердам+. В рамках розслідування вивчається питання того, чи надавало застосування формули переваги вугільній генерації, перш за все групі ДТЕК, за рахунок, в тому числі, ущемлення інтересів Енергоатому. За моїми даними розслідування веде державний уповноважений АМКУ С. Тищик. НАБУ може зібрані в рамках кримінального провадження матеріали передати АМКУ, щоб допомогти відомству швидше завершити своє розслідування та відновити справедливість», – повідомила засновниця «Ліги антитрасту».

«Але враховуючи загальнодержавну тенденцію, навряд чи варто очікувати від АМКУ оперативних результатів. Та все може завершитись так само, як і в кінці 2019, коли АМКУ закрив справу проти ДТЕКу, бо той нібито не має монопольної влади. Або як по Укрнафті, коли суд зобов’язав АМКУ не застосовувати зібрані НАБУ докази для прийняття рішення, що заблокувало розслідування Комітету на тривалий час та досі рішення не прийнято», – відмітила Загребельська.