Рідна фірма «київзеленбудівця» збудує коштовний парк за 62 мільйони «Київзеленбуду»
10.08.2020   //  

КО «Київзеленбуд» КМДА 3 серпня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Євротехнології груп» про будівництво парку вздовж проспекту Генерала Ватутіна між проспектом Володимира Маяковського та вулицею Оноре де Бальзака у Деснянському районі Києва за 62,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У липні 2019 року фірма виграла перший тендер на 57,89 млн грн., але у вересні 2019 року замовник розірвав договір в односторонньому порядку без оплати через невиконання нею договірних зобов’язань. Вона мала почати роботи в липні 2019 року. Проте обстеження об’єкту в серпні 2019 року показало, що роботи не початі, хоча цьому ніщо не заважало.

Тепер «Євротехнології Груп» виграла другий тендер щодо цього парку на дещо вищу суму 62,00 млн грн.  Цьогоріч фірма повинна виконати берегоукріплення, встановити альтанку, лавки, урни, велосипедну парковку і огорожу, влаштувати відкритий амфітеатр, поливо-зрошувальну мережу, освітлення, навігацію, велосипедні та пішохідні доріжки, дитячий та багатофункціональний майданчики, відеонагляд, громадську вбиральню, майданчик для сміттєвих баків і парковку для відвідувачів, озеленити територію.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, світильники Ampera Midi 48LED замовили по 26 тис грн. У жовтні 2019 року Вишгородська міськрада купила потужніші світильники Ampera Midi 64LED 139W утричі дешевше – по 8 458 грн. Крім того, у травні 2018 року на дорожньому тендері КК «Київавтодор» подібні світильники Ampera Midi 48LED 106W 700mA теж коштували принаймні утричі дешевше – 7 729-7 744 грн.

Рослинну землю замовили за ціною 489 грн./куб. м. У червні 2020 року КП по утриманню зелених насаджень Голосіївського району м. Києва купувало рослинний ґрунт на чверть дешевше – по 395 грн./куб. м. На ринку рослинний ґрунт чи родючий чорнозем можна знайти у продажу по 170 грн./т. Вага кубометра ґрунту становить 1,2-2,2 т, тобто ринкова ціна складає 204-374 грн./куб. м. Це від третини до двох разів дешевше за тендерну ціну.

Бутовий камінь М100-300 для берегоукріплення коштує 8 256 грн./куб. м. У відкритих джерелах ціни бутового каменю не вищі від 3 тис грн./куб. м, що в 2,5 раза дешевше.

Вартість договору всього на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 63,45 млн грн.

ТОВ «Будівельна компанія «Адамант» пропонувало на чверть нижчу ціну. Але його відхилили через помилки в розрахунках, зокрема коефіцієнт умов виконання робіт 1,1 замість 1,06, розцінку армування геотекстилем Е42 замість ЕН27, вагу бортових каменів 113 кг замість 4 кг, неправильні відсотки заготівельно-складських витрат тощо.

При цьому «БК «Адамант» просила замовника відхилити «Євротехнології Груп», бо в тієї теж нібито були помилки в розрахунках. Зокрема йшлося про те, що вищезгадана розцінка армування геотекстилем ЕН27 – із розділу «Автомобільні дороги», а для берегоукріплення треба використовувати розцінку Е42 з розділу «Берегоукріплювальні роботи», що більше підходить за складом робіт. Крім того, «Євротехнології Груп» додала в кошторис дорожчі механізми, а саме замінила крани на гусеничному ходу з більшою вантажопідйомністю на колісні крани з меншою і так далі. Проте замовник заявив, що розрахунки «Євротехнології Груп» відповідають умовам тендеру, а зауваження «БК «Адамант» не обґрунтовані.

Дорожчим конкурентом було столичне ТОВ «Аврора Терм» директора Юрія Івка, чиїм співзасновником, за даними системи «YouControl», раніше був Андрій Васьковський.

Столична «Євротехнології Груп» на чолі з Пантелеймоном Яковцем належить киянину Роману Говоруну. Але до осені 2018 року співзасновником разом із Говоруном був Тарас Бойправ, який певний час керував компанією. У своїй декларації заступника начальника Управління капітальних вкладень «Київзеленбуду» за 2018 рік він вказав, що співволодіє «Євротехнології груп». Декларацію за 2019 рік він подав, тому, імовірно, працює далі.

В. о. гендиректора «Київзеленбуду» із 15 липня 2019 року (того ж дня підписано перший договір) є Олексій Король. Управління капітальних вкладень очолює Володимир Ляхович.