Апеляція скасувала виплату Фуксу 80 мільйонів за цехи, нібито розвалені через будівництво Подільського мосту
23.07.2020   //  

Апеляційний суд скасував рішення про стягнення з Комунального підприємства «Дирекція будівництва шляхово транспортних споруд м. Києва» на користь ТОВ «Інтерстрой Груп» шкоду в розмірі 80,67 млн грн. Про це свідчить постанова Північного апеляційного господарського суду від 8 липня.

«Інтерстрой Груп» звернувся до суду про стягнення збитків ще у 2017 році. Фірма заявила, що через будівництво Подільського мосту було пошкоджено та приведено у непридатний для експлуатації стан її майновий комплекс на вул. Електриків, 28.

Ще у 2017 році суди перших двох інстанцій стягнули з комунальників шкоду. Однак, Верховний Суд ці рішення скасував і відправив справу на новий розгляд. У червні 2018 року Госпсуд м. Києва знову стягнув з КП на користь «Інтерстрой Груп» 80,67 млн грн. втім, апеляція з таким рішенням не погодилася.

В основу рішення Госпсуду був покладений висновок судової експертизи від 30.05.2017 та пояснення експерта Олени Галієвої (Непоп), яка її провела. Відповідно до цього висновку, руйнація майна «Інтерстрой Груп» спричинена виключно внаслідок проведення будівельних робіт Дирекцією.

Однак, апеляційний суд проаналізував обставини справи в сукупності і встановив, що руйнація вказаних об’єктів відбувалась в силу багатьох різних чинників – як безпосередньо пов’язаних з будівництвом Подільського мостового переходу, так і з такими, що об’єктивно не залежать від будівництва (історичне місце розташування об’єктів на водонасичених грунтах, яким притаманні сезонні коливання підйому рівня ґрунтових вод, незатухаючі млявоплинні процеси осідань тощо, а також давня занедбаність об’єктів, відсутність їх поточної підтримки в стійкому стані і т. ін.). Відтак, визначити їх пропорційне співвідношення і пропорційність впливу на стан майнового комплексу фірми не видається за можливе.

Водночас апеляційний суд додав, що Госпсуд не встановив, наскільки розумно та справедливо відшкодовувати із місцевого бюджету збитки в сумі понад 80 млн грн за майно, яке «Інтерстрой Груп» придбав у 2015 лише за 1,84 млн грн.

Більше того, суд наголосив, що вказане майно – це об’єкт промисловості, частина заводу «Ремдизель». Однак, «Інтерстрой Груп» орендує три ділянки під цим майном для будівництва житлових будинків. Відтак, фірма не планувала використовувати придбані приміщення, збудовані у 1930-х – 1970-х рр., а, швидше за все знесла б їх для будівництва житлового комплексу. І фактично, компенсація за це майно – це субсидування нового будівництва «Інтерстрой Груп» за кошти громади столиці.

Під номером 3 на Детальному плані Рибальського півострову позначено ділянки, які орендує «Інтерстрой Груп» і на яких заплановане будівництво житлових багатоповерхівок

 

Суд зауважив, що Подільський мостовий перехід реалізовується з 1993 року, це великий інфраструктурний проект, який має велике значення для громади, і «Інтерстрой Груп», купуючи майно, мав усвідомлювати певні об’єктивні ризики, пов’язані з цим. Разом з тим, фірма жодного разу не скаржилася на порушення Дирекцією будівельних норм та правил, недотримання проекту будівництва, не вимагала внесення змін до проекту будівництва мостового переходу чи вжиття стабілізаційних заходів до будівель та споруд, не страхувала майно тощо.

Апеляційний суд визнав правомірним звернення із апеляційною скаргою прокуратури з огляду на пасивну поведінку Київради, яка не оскаржила рішення Госпсуду про стягнення 80,61 млн грн.

18.11.2019 розпочато досудове розслідування за ч. 2 ст. 364 КК України за фактом зловживання службовим становищем службовими особами КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд міста Києва» та Київської міської державної адміністрації, які в інтересах ТОВ «Інтерстрой Груп» умисно не сплатили судовий збір для апеляційного оскарження рішення у цій справі.

До березня 2017 року єдиним засновником ТОВ «Інтерстрой груп» був Даніїл Прівалов – син мера Харкова Геннадія Кернеса. Зараз засновниками фірми є віргінський офшор Baneberry Group Limited (62%) та Володимир Кошак (38%). Бенефіціаром Baneberry Group Limited вказаний російський бізнесмен Павло Фукс, який є одним з друзів Кернеса.