В АМКУ прийняли перше рішення стосовно аномально низької ціни – на користь учасника
20.07.2020   //  

Тендерна Колегія АМКУ не погодилась з діями замовника та зобов’язала його скасувати своє рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ «Архізем» через різке зниження фірмою свої цінової пропозиції Про це повідомляє «Ліга антитрасту».

В новій редакції Закону «Про публічні закупівлі» встановлено принципово нове поняття – «аномально низька ціна». Це  цінова пропозиція, яка є на 40% більше відсотків від середньоарифметичного значення ціни/приведеної ціни тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону, та/або меншою на 30% від наступної ціни/приведеної ціни тендерної пропозиції за результатами проведеного електронного аукціону.

За Законом , у випадку визначення системою «Прозорро» ціни пропозиції учасника як аномально низької, учасник повинен протягом 1 робочого дня надати замовнику своє обґрунтування такої ціни. У випадку ненадання обґрунтування, пропозиція учасника буде відхилена замовником. А якщо обґрунтування учасником надано, то замовник відхилить тендерну пропозицію лише якщо воно неналежне.

ТОВ «Архізем» брало участь у тендері Служби автомобільних доріг в Луганській області очікуваною вартістю 1,20 млн грн. Йшлось про виконання комплексу робіт з оформленням права постійного користування земельними ділянками під існуючою автомобільною дорогою загального користування державного значення Р-66 Контрольно-пропускний пункт «Демино-Олександрівка» – Сватове – Лисичанськ – Луганськ км 105+900 – км 145+ 075 в межах Кремінського району Луганської області.

«Архізем» подав свою пропозицію 998 тис грн та під час аукціону понизився до 650 тис грн, через що його ціна була визначена системою як аномально низька.

Після цього  учасник, відповідно до норм Закону, протягом 1 робочого дня завантажив в систему свої пояснення щодо визначеної ним ціни пропозиції, в якому послався на те, що відсутні державні фіксовані чи регульовані ціни при формуванні кошторису та ціни на послуги землевпорядних робіт з оформлення/переоформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, тому ним вказано ціну, визначену виходячи зі звичайних цін, які склалися на ринку землевпорядних послуг.

При цьому, до своїх пояснень ТОВ «Архізем» надав лист Держгеокадастру про відсутність фіксованого ціноутворення на послуги, що закуповуються, та зведений кошторис на ці послуги.

Однак, замовник визначив недостатньою таку аргументацію аномально низької ціни та відхилив пропозицію ТОВ «Архізем». При цьому, замовник у протоколі відхилення послався на те, що ціна пропозиції учасника не відповідає збірнику цін на вишукувальні роботи для капітального будівництва (Москва, 1982 р) (Постанова Державного комітету СРСР у справах будівництва від 16.07.1981 № 121).

Тендерна Колегія АМКУ не погодилась з діями замовника та зобов’язала його скасувати своє рішення про відхилення тендерної пропозиції ТВО «Архізем», оскільки тендерна документація не містила ні вимог до порядку формування ціни пропозиції учасника, ні вимог щодо необхідності надання пояснень щодо аномально низької ціни саме відповідно до збірнику цін на вишукувальні роботи для капітального будівництва (Москва, 1982).

«Ми передбачали заздалегідь, що з застосуванням цієї норми будуть виникати проблеми на боці замовника. Перш за все тому, що процедура визначення очікуваної вартості досі залишається недосконалою та містить корупційні ризики. Адже замовники тенденційно зацікавлені в тому, щоб поставити очікувану вартість вищу, та відзвітувати про суттєву економію. Та якщо ще вчора велика економія вважалась однозначною перемогою, то вже сьогодні вона може стати підставою для дискваліфікації учасника»,- вказує засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська (держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр).

Що потрібно задля того, аби інструмент АНЦ працював коректно?

1. Визначення замовниками економічно обґрунтованого розміру очікуваної вартості закупівлі;
2. Мінімізація змов на торгах;
3. Ефективна робота контролюючих та правоохоронних органів, а також АМКУ в частині виявлення незаконних маніпуляцій як з боку замовника, так і з боку учасників в частині застосування АНЦ;
4. Та усвідомлення замовником, що відхилення аномально низько пропозиції – це його право, а не обов’язок!