ДТЕК починає та виграє. Чому АМКУ швидко визнав монополію в Бурштинському енергоострові
16.06.2020   //  

Текст: Агія Загребельська, співзасновниця “Ліги антитрасту”, держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр.

Антимонопольний комітет несподівано швидко провів розслідування щодо зловживання ринковою владою енергохолдингом ДТЕК в ринковій зоні острову Бурштинської ТЕС. Чи може це бути «відкупом», щоб допомогти ДТЕК в більш серйозних справах?

Останні тижні на енергетичних ринках вірують битви титанів. Розігруються незрозумілі та невидимі для пересічних українців комбінації.

В хід ідуть всі інструменти: починаючи від застосування ринкової влади для штучного створення цінових аномалій, закінчуючи замовними дискредитаційними інформаційними компаніями проти державних регуляторів, та тонкими «дворцовими» лайфхаками «на випередження».

Для немонополіста – групи ДТЕК Ріната Ахметова – така турбулентність є звичною. За більш ніж десять років активності на ринку із значною присутністю держави, як в ролі регулятора, так і в ролі бізнесмена, група накачала мускули та відточила майстерність.

Команду ДТЕК без сумнівів можна назвати однією з найефективніших на полі лобізму. І навіть коли держава на початку не має намірів робити потрібні ДТЕК кроки, група вдало демонструє, а за необхідності й сама створює, умови, в яких інтереси держави та ДТЕК дивним чином співпадають.

Оприлюднені журналістами плани «Крепость« та «Заходи по корегуванню регуляторного середовища« тому підтвердження.

На користь талановитості групи в просуванні власних бізнес-інтересів говорить й той факт, що навіть після так званої лібералізації енергетичних ринків, коли інші гравці отримали потенційну можливість «псувати настрій» немонополісту, вони (ДТЕК), як і раніше, починають та виграють.

Два тижні тому в п’ятничний вечір прес-релізом про ознаки зловживанням групою ДТЕК своїм монопольним становищем на одному з енергетичних ринків вибухнув регулятор – НКРЕКП.

В заяві Нацкомісії йшла мова про те, що використовуючи своє становище група здійснила штучний обвал цін. При цьому, визнаючи неефективність у боротьбі з подібними маніпуляціями ринкових механізмів, регулятор повідомив про плани запровадження нових регуляторних заходів – встановлення державних мінімальних цін на електроенергію.

Про зазначений ціновий обвал регулятор без зволікань повідомив АМКУ, та зі слів Комісії вони почали спільно відпрацьовувати заходи реагування.

В цивілізованому світі подібної заяви було б більш ніж достатньо, щоб поза будь-якими розумними сумнівами розпочати розслідування дій групи.

І ми вже бачили, як це працює під час подій 2015 року, коли справа щодо зловживанням монопольним становищем була порушена також за зверненням регулятора.

Звичайно, це не завадило після кількох років розслідування АМКУ її закрити, посилаючись на те, що ДТЕК не є монополістом, бо ринкова влада належить державі, та група не може впливати на умови обороту електроенергії на ринку.

Однак розслідування все ж таки було розпочато. Та, з огляду на свої знання та досвід робити в Антимонопольному комітеті, я передбачала, що незабаром про початок розгляду справи повідомить конкурентне відомство.

Але все пішло по іншому сценарію. У вівторок, 2 червня, на другий робочий день після заяви НКРЕКП, Антимонопольний комітет повідомив про завершення розслідування справи проти «ДТЕК Західенерго» щодо цінових зловживань в Бурштинському енергоострові.

Мова йде про події липня – жовтня 2019 року, коли за даними АМКУ Західенерго, використовуючи можливості, що надає останньому контроль 90% ринку, продавала електроенергію для західних областей України за штучно завищеною ціною.

За прес-релізом АМКУ, ДТЕКу були направлені попередні висновки розслідування та надано місяць для підготовки заперечень. Після чого кінцевий вердикт буде прийматись шляхом голосування на засіданні Комітету, та Західенерго може отримати штраф у розмірі до 10% доходів за 2019 рік.

Небачена до цього оперативність конкурентного відомства у розслідуванні справи (8 місяців) приємно здивувала.

Звичайно, підозри про те, що «не все так просто» були, тому оптимізм у погляді на нову епоху взаємовідносин «держава – ДТЕК» був стриманий.

Тим більше на користь застосування стриманих оцінок свідчила історія минулих успішних подолань групою подібних викликів.

ДТЕК не розчарував і цього разу, виправдавши очікування. Ще через два робочих дні, 5 червня, відомство опублікувало наступний прес-реліз , в якому повідомило, що розпочато перевірку та аналіз інформації щодо наявності можливих ознак недобросовісної конкуренції в діях виробників електроенергії та трейдерів.

За інформацією АМКУ, орган направив гравцям ринку вимоги про надання інформації та після отримання відповідей прийматиме рішення чи потрібно відкривати справу.

На що варто звернути увагу в другом прес-релізі АМКУ:

  1. Антимонопольний комітет, попри заяву регулятора, не вбачає в діях групи ДТЕК ознак зловживання монопольним становищем. Натомість відомство підозрює, що можливо є ознаки недобросовісної конкуренції.

Між такими юридичними кваліфікаціями є дві суттєві відмінності. Перша, за недобросовісну конкуренцію штраф у два рази менший, ніж за зловживання монопольним становищем – до 5% річного обороту.

І друге, за наслідком притягнення до відповідальності за це порушення, на відміну від зловживання, примусовий поділ монополіста не може бути застосований.

Такий вхід в розслідування суттєво зменшує загрозу, яку підвисив над групою ДТЕК регулятор менше тижня тому.

  1. На відміну від заяви НКРЕКП в прес-релізі не згадується назва ДТЕК. А мова йде про знеособлених виробників та трейдерів.

Це дає широкий простір для маневру АМКУ: починаючи від доведення факту, що група самостійно не змогла б зробити такий обвал цін, закінчуючи виправданням дій групи, як реакції на маніпуляції з боку інших учасників ринку. Або взагалі забуттям про участь ДТЕК у цій історії.

  1. Не дивлячись на те, що НКРЕКП у своєму прес-релізі зазначає, що вони спільно з АМКУ відпрацьовують заходи реагування, конкурентне відомство недвозначно вказує, що така поведінка могла бути обумовлена бездіяльністю самого НКРЕКП.

Такий меседж ідеально вкладається в лінію останніх публічних звинувачень, що висувають групою в бік неналежного виконання своїх обов’язків Комісією, доказом чого, серед іншого, зазначається й ціновий обвал.

Судячи по всьому на наших очах розгортається тонка, красива та талановита шахова комбінація. АМКУ завершує розслідування по Бурштину, як крок для повернення до себе довіри з боку політичних стейкхолдерів та громадськості, що йому знадобиться для того, щоб зберегти статус впливового гравця під час проходження турбулентної для ДТЕК зони.

Увага ЗМІ та політиків зараз буде прикута до процесу по Бурштину, що посуне на другий план інші події на енергетичному ринку, пов’язані з «немонополістом».

Ціна повернення довіри та переключення уваги невелика, адже примусовий поділ не загрожує та за методикою АМКУ розраховуватиме 10% штрафу не з доходу всієї групи, а тільки Західенерго, та не за весь 2019 рік, а лише за чотири місяці тривання порушення.

Слухання справи та судове оскарження триватиме кілька років, отже весь цей час, за необхідності, Бурштин може продовжувати виконувати зазначену вище місію.

За найгіршим сценарієм ДТЕК отримає статус монополіста виключно в межах Бурштинського енергоострову, де частка групи складає близько 90% ринку, та довести «немонополізм» в цьому плані не під силу навіть АМКУ-Терентьєва зі всіма його креативними здібностями та щирими й невгамовними бажаннями допомогти.

І «вишенька на торті» – такий поворот події створює сприятливі умови для кадрових змін в НКРЕКП та відновлення впливу на регулятора.

Звичайно порівняно із «зеленими наперсточними» змаганнями, такі шахові комбінації є піком майстерності.

І було б цікаво спостерігати за цим в якості глядача та навіть повчитись «уму – розуму» у талановитих «дтеківців», якби не одне «але».

Вистава фінансується з нашого гаманця та проходить в період чуми, коли весь обмежений ресурс державного апарату мав би використовуватись на те, щоб пережити величезну світову кризу з мінімальними втратами для життя, здоров’я та добробуту українців.

Однак олігархічний уклад нашої держави вимикає інстинкт самозбереження, бо грають вони традиційно не своїми, а нашими. Та на відміну від нас мають кілька повітряних коридорів для евакуації.

Агія Загребельська, вперше опубліковано у «Бізнес.Цензор»