«УЗ» вперше в історії провела тендер на газ
12.06.2020   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» 11 червня вперше провела відкриті торги на поставку природного газу. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Три тендери на загальну очікувану суму 488,68 млн грн. оголосили ще в грудні за тодішніми очікуваними цінами 7755 грн за тисячу кубометрів. «Укразалізниця» з невідомих причин не включила в тендерну документацію жодних прив’язок ціни поставки до ринкових котирувань та валютних курсів.

На дві процедури прийшли чотири фірми: ТОВ «Юг-Газ», ТОВ «Газова Компанія «Інвестсервіс», ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» НАК «Нафтогаз України» і ТОВ «Тех Пром Газ», а на третю – ще й ТОВ «Енерджі Трейд Груп».

Дочірнє підприємство «Нафтогазу» і фірму «Тех Пром Газ» відхилили за рішенням АМКУ по скарзі «Юг-Газу», бо вони не вказали ідентифікатори закупівель у листах-згодах на обробку персональних даних директорів. Також «Нафтогаз Трейдинг» не зазначив у довідці про досвід обсяг поставки за наданими аналогічними договорами.

Отже, на два аукціони вийшли тільки «Юг-Газ» та «Інвестсервіс» із цінами, одразу на чверть нижчими за очікувану вартість. В першому раунді вони ще трохи знизили ціни і більше не робили кроків, тому «Юг-Газ» виграв обидва тендери з незначним відривом. Сума пропозицій склала 212,74 млн грн. за 38 млн куб. м газу по 5 597 грн.

На третьому аукціоні «Юг-Газ», «Інвестсервіс» та «Енерджі Трейд Груп» теж виставили на чверть нижчі ціни. Потім «Інвестсервіс» та «Енерджі Трейд Груп» двічі знизили ціни, а в третьому колі ніхто не робив кроків, тож «Інвестсервіс» переміг із відривом у мільйон – 138,96 млн грн. за 25 млн куб. м газу по 5 558 грн. за тисячу кубометрів.

Сума угод з переможцями у разі укладення складе 351,70 млн грн., що на чверть нижче за сумарну очікувану вартість трьох тендерів 488,68 млн грн.

Аукціонні ціни в півтора раза вищі від червневого тарифу «Нафтогазу» за умови оплати протягом або після місяця споживання, який становить 3 818 грн. за тисячу кубометрів. «Укрзалізниця» теж планує оплачувати паливо протягом (90%) і після (10%) місяця споживання.

У тендерній документації «УЗ» в річних орієнтовних планах споживання на червень-липень припадає 4,25 млн куб. м, або 7% обсягу газу по цим тендерам. Саме у цей період ринкові ціни зазвичай є нижчими, а потім починається світове подорожчання газу через наближення опалювального сезону.

Засновниками діючого постачальника газу для залізниці «Юг-Газ» є кіпрська «Оланаріо Венчерз Лімітед», ТОВ «КУА «Юг-інвест» і ТОВ «Дистрибуційна сервісна компанія», а бенефіціаром через офшор вказано Євгена Гіндіна. Раніше засновниками були ПАТ «Одесагаз» та вірґінська «Клінтел-Гас Лімітед», а бенефіціаром значився одеський адвокат Михайло Партікевич – бізнес-партнер власника «Одесагазу» Ігоря Учителя.

Полтавський «Інвестсервіс» Марини Семеренко видання «Полтавщина» пов’язало з депутаткою Полтавської міськради Ліліаної Бєлашовою. Її чоловік Сергій Бєлашов співволодіє іншим діючим постачальником газу для залізниці ТОВ «Скела Терціум».

«Юг-Газ» і «Скела Терціум» є постачальниками газу для «Укразалізниці» в останні роки.