Lifecell і регулятор повстали проти Київстару і Vodafone
11.06.2020   //  

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, у травні прийняла рішення про зниження ставки інтерконекту на третину – з 12 до 8 копійок за хвилину (тариф, який сплачує мобільний оператор іншому оператору, на мережу якого здійснено дзвінок його абонентом).

Це рішення було прийнято по зверненню Lifecell. Найменший з великої трійки мобільних операторів заявив, що зниження ставки інтерконекту позитивно відобразиться на вартості дзвінків і стимулює конкуренцію на телеком-ринку України.

Таке рішення викликало спротив найбільших гравців Київстар і Vodafone. І фактично на бік цих двох компаній стала Американська торгівельна палата (АСС). Вона попросила Міністерство юстиції відкласти рішення НКРЗІ для проведення різних обговорень.

Lifecell відмітив, що він так само як і Київстар, і Водафон є членом Палати. Але «такий підхід ACC виглядає як сприяння інтересам одного з найбільших операторів, який намагається стримувати розвиток конкурентного ринку в Україні».

У відповідь АСС випустила заяву, що починалась словами «Третім бути не легко…».

Отже очевидно, що на телеком-ринку вибухнув скандал довкола рішення, одним з наслідків якого може стати зниження вартості дзвінків для всіх абонентів мобільного зв’язку.

Засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська (держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр) прокоментувала ситуацію:

«Український ринок мобільного зв’язку перебуває в стані олігополії.

Олігополія – це такий стан ринку, коли на ньому активні невелика кількість гравців, при цьому хоча б один або два з них, виробляють значну долю продукції, та поява нових продавців ускладнена чи взагалі неможлива.

В Україні ми маємо три основні компанії: Київстар, Водафон та lifecell. При цьому дві перші з них мають значну частку ринку (близько 80%), а вхід нових гравців суттєво ускладнений в силу високих економічних та інших бар‘єрів.

Це не є особливістю України, та схожу ситуацію ми спостерігаємо в інших, в тому числі розвинених, країнах. При цьому для олігополістичного ринку важливо, щоб між основними гравцями була присутня конкуренція. Бо якщо її немає або вона є незначною, можемо говорити про колективну монополію та ризики зловживання, з нею пов’язані. Зазначене вимагає постійної уваги до ситуації на ринку з боку конкурентного відомства та готовності оперативно втрутитись у випадку некоректної роботи ринкових механізмів.

В даному випадку прийняте рішення щодо зниження ставки інтерконекту звичайно є більш вигідним для третього оператора lifecell. Бо він в силу присутності на меншій частині ринку платить за інтерконект більше, ніж отримує. Тому подібний крок з боку регулятора сприятиме активізації конкурентного змагання між операторами, а тиск на перших двох лідерів з боку третьої компанії може бути ефективною протиотрутою монополії.

Єдине, я б не стала ставити у голову кута саме цінову конкуренцію та зниження «мобільних тарифів». Бо в Україні вартість мобільного зв’язку одна з найнижчих у світі. Та подальше зниження вартості може негативно відобразитись на якості. Попри безсумнівну важливість цінової конкуренції між операторами, важливо, щоб останні активно конкурували в тому числі та перш за все якістю зв’язку та прозорістю програм».