Держгеонадра не дозволила оточенню Кононенка повторити схему з отриманням родовища літію без торгів
08.04.2020   //  

Державна служба геології та надр відмовила ТОВ «Петро-Консалтінг» в видачі спеціального дозволу на видобування літієвих руд ділянки Добра Кіровоградської області.

Відповідний наказ №120 3 квітня підписав голова Держгеонадра Роман Опімах.

«Петро-Консалтінг» подало заявку на отримання спецдозволу без проведення аукціону, але документи було повернути через їх невідповідність Порядку надання спецдозволів на користування надрами, нові зміни до якого були внесені в лютому 2020 року.

З оприлюднених «Петро-Консалтінг» документів для оцінки впливу на довкілля відомо, що раніше було проведено початковий геолого-економічний аналіз ділянки Добра станом на кінець 2017 року. Але ця ділянка літієвих руд відноситься до родовищ дуже складної геологічної будови і потребує подальшого вивчення та можливого промислового освоєння. Вказано, що руди літію залягають на глибині до 500 метрів, а тому фірма прогнозувала для створення підземного видобування виведення з обігу 10 га орних та 10 га неорних земель, строк будівництва та видобування прогнозувався в 20 років. Загалом планувалося побудувати дві шахти.

Схоже, що фірма намагалася без аукціону отримати спецдозвіл саме на основі наявності початкової геолого-економічної оцінки, але отримало відмову. В лютому 2018 року фірма без аукціону отримала спецдозвіл на роботи на Шевченківському родовищі літієвих руд (Дніпропетровська область), яке є одним з двох розвіданих родовищ літію в Українн. Тоді засновниками фірми були Олег Большаков зі Львова та Микола Єсипенко з Києва, керівником – Ігор Коломієць. Програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом» в «Петро-Консалтінг» повідомили, що директором фірми працює Тарас Ігнащенко – син Володимира Ігнащенка, радника тодішнього міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика. Ігнащенко-старший є сусідом тодішнього першого замголови парламентської фракції БПП Ігоря Кононенка – бізнес-партнера Петра Порошенка. У 2016 році журналісти зафіксували Ігнащенка серед тих, хто зустрічав Кононенка в аеропорту «Жуляни».

В серпні минулого року власником став Михайло Жернов,  він керуючий партнер інвестиційної компанії «Millstone&Co.» (Польща). Компанія в Україні мала інтерес в медіабізнесі, де перед президентськими виборами 209 року співпрацювала з людьми з оточення Кононенка.

Відомо, що Генеральна прокурату з 2018 року намагається в суді оскаржити видачу спецдозволу «Петро-Консалтінг», справа знаходиться нині на розгляді в Касаційному адмінсуді Верховного суду. Дві попередні інстанції прокуратура програла. З адмінсправи відомо, що за фактом можливого порушення законодавства при видачі фірмі спецдозволу відкрито кримінальне провадження №42018000000000927. Натомість судовий реєстр не містить інформації про перебіг цього розслідування.

Юрій Школяренко, “Наші гроші”