У Кернеса злили ще 184 мільйони оточенню біглого агента ФСБ, підозрюваному у фіктивних ремонтах вагонів метро
01.04.2020   //  

КП «Харківський метрополітен» 27 березня уклало угоду з ТОВ «Ваго-Рев» про послуги з ремонту вагонів на 184,28 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На строк до кінця 2021 року замовили плановий ремонт і техобслуговування 326 вагонів.

Договір буде укладено за результатами неконкурентної переговорної процедури. До цього метрополітен двічі оголошував відкриті торги щодо цього ремонту, але їх відмінили через відсутність достатньої кількості учасників, оскільки на них пройшов лише «Ваго-Рев».

Нагадаємо, правоохоронці підозрюють «Ваго-Рев» у отриманні коштів за проведення фіктивних ремонтів рухомого складу «Харківський метрополітен». Мова йде про угоду, яку було укладено в 2016 році, тоді її вартість склала 724 млн грн. У 2018 році в рамках цієї справи були заарештовані банківські рахунки фірми, але в 2019 році арешт зняли.

Правоохоронці перевіряють на предмет можливої розтрати коштів харківського метрополітену трьох головних підрядників КП – «Ваго Рев», ТОВ «Системи прогресивної очистки», ТОВ «Спеціалізований «Проектно будівельний монтажний поїзд-753». У 2018 році суд обрав запобіжний захід екс-директору «Ваго-Рев» Геннадію Долженку.

Ці три фірми відносяться до сфери впливу тепер уже колишнього голови Адміністрації Холодногірського району, депутата Харківської міськради Максима Мусєєва. Як стало відомо у жовтні 2018 році, за даними СБУ, Мусєєв – агент ФСБ, який мав доступ до державної таємниці, збирав та передавав інформацію російським кураторам. Щоправда, затримати його не вдалося – він утік до Росії. Попри цю інформацію, він зберігав посаду голови Холодногірської РДА, яку обійняв ще в 2012 році, аж до січня 2019 року.

Нині «Ваго-Рев» оформлений на аудитора з Ізраїлю Євгена Ананченка і на ТОВ «Харків Інвест Проект» дніпровця Віталія Журавльова. Останній був відомий як керівник ПАТ «Хімдивізіон». За даними «Smida», серед акціонерів цієї компанії є відомий бізнесмен Олександр Лівшиць з Кривого Рогу та Ірина Перова з Харкова. Остання, за даними ЗМІ, прописана у квартирі, яка належить Аллі Добкіній – дочці нардепа Михайла Добкіна.