«Радій» виграв у «Імпульсу» 285 мільйонів на обладнання для Рівненської АЕС
15.03.2020   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 6 березня за результатами тендеру замовило ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Радій» обладнання на 284,61 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У липні 2020 року виробник має поставити програмно-технічний комплекс технологічних захистів, блокувань та сигналізації другого каналу керуючих систем безпеки (ПТК КСБ-2) для енергоблоку №3 Рівненської АЕС за 284,37 млн грн.

Також із комплексом поставлять п’ять датчиків тиску виробництва ПрАТ «Манометр-Харків» Володимира Лебединського і росіян Володимира Мартиненко та Олександри Звєрєвої по 48 тис грн.: два – «Сафір»-2150, два – «Сафір»-2350, один – «Сафір»-2140.

У травні 2019 року «Радій» продавав їх «Енергоатому» для РАЕС за такою ж ціною.

Середній строк служби комплексу складає 30 років, гарантійний строк експлуатації – два роки після введення в дію. Товар оплатять протягом 150 робочих днів після приймання.

Ціна угоди всього на 0,7% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 286,59 млн грн.

ДАСУ почала моніторинг закупівлі у зв’язку з виявленими ознаками порушення закону.

Єдиним конкурентом було ПрАТ «Сєвєродонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс» кіпрської компанії «ІД&С (Індастріал Дівайсіз & Сістемз) Лімітед». Вона була створена у вересні 2012 р. й записана на вірґінський офшор «Insat Corporation». Раніше акціонером «Імпульсу» через фірму «Імпульс-інвест» був екс-директор заводу Володимир Єлісєєв, який нині вказаний його кінцевим бенефіціаром.

Акціями «НВП «Радій» із Кропивницького володіють бізнесмен Євгеній Бахмач (24%), Наталя Бахмач (10%), фірма «Ensol SA» (Швейцарія, 25%), екс-депутат Кіровоградської облради від «Батьківщини» Аліна Бегун (9%) та ПАТ «Кіровоградграніт» Євгенія та Наталі Бахмачів (9%).

Як раніше писали «Наші гроші», у 2012 році «Радій» фігурував у звіті Держфінінспекції про зловживання в системі «Енергоатому». За даними ревізорів, кілька угод з фірмою за часів Януковича призвели до збитків держкомпанії, або не були погоджені аудиторами.

Із 2016 року СБУ підозрювала службовців «Радію» та «Енергоатома» у зловживанні службовим становищем, що могло призвести до заволодіння державних коштів в розмірі 131,73 млн грн. За даними слідства, у 2014 році атомники замовили фірмі обладнання усемеро дорожче за його реальну вартість. Із 2017 року нових ухвал по справі в судовому реєстрі не було. Із 2008 року «Радій» отримав державних підрядів на 2,47 млрд грн.

Нагадаємо, у лютому навпаки «Імпульс» виграв у «Радію» тендер щодо поставки аналогічного обладнання для енергоблоку №5 Запорізької АЕС на 304,47 млн грн.