Фірма сина Луценка виявилась фігурантом справи ДБР про контрабанду лісу
27.02.2020   //  

Державне бюро розслідувань підозрює посадовців Житомирської митниці Державної фіскальної служби у змові з співробітника Держлісагенства та низкою приватних фірм та для налагодження схеми з розкрадання лісу на території Житомирської області та його експорту.

Про це стало відомо з ухвали Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області, куди слідчий звернувся з клопотанням в рамках кримінального провадження № 42019060000000060 від 27 грудня 2019 року.

В клопотанні ДБР фігурує 11 приватних підприємств, які скуповували лісоматеріали та деревне вугілля у ФОП.  Ці матеріали були отримані шляхом незаконних рубок або їх продавали лісгоспи під виглядом сировини, щоб уникнути аукціонів, які передбачені для кругляка. Далі фірми вносили в документи сфальсифіковані дані про походження лісу та пиломатеріалів, ці документи відправлялися в Житомирське облуправління лісомисливського господарства для отримання сертифікатів, які є основним документом для експорту.

На думку слідства, ці сертифікати видавалися на підставі підроблених документів посадовими особами Житомирського обласного УЛМГ за грошову винагороду. Також з корисливих мотивів посадовці Житомирської митниці ДФС (реорганізовано, шляхом приєднання до Київської митниці Держмитслужби) не проводили належного контролю при митному оформлені товарів.

З судових ухвал відомо, що в останній місяць слідчі ДБР отримали доступ до документів Київської митниці Держмитслужби та Житомирського обласного Житомирського обласного УЛМГ. Начальник цього управління Андрій Курінський у вересні був звільнений за угодою сторін. Управління лісового господарства підконтрольні Державному агентству лісових ресурсів України, до його складу також входить і Державна лісова охорона.

ДБР встановила, що до згаданої схеми можуть бути причетні  ПП «Тімбертрейд», ТОВ «Грінвол», ТОВ «СІД форест», ПП «Євросантехсервіс», ТОВ «БДК Сервіс», ТОВ «Ель меліна», ТзОВ «Адманс», ТОВ «Євро пак трейд», ТОВ «Вуд експорт юа», ТОВ «Вордтрейдюа» та ТОВ «Нор тун».

Засновником фірми «Нор тун» є інша компанія «Грин Вей», що належить сину екс-генпрокурора Юрія Луценка Олександру. Його партнером по цій фірмі є Віталій Морозюк, який був директором ТОВ «Бел Фам», що належить знову ж Луценку-молодшому.

За даними «Наших грошей», в 2018 році «Нор тун» експортувала пиломатеріалів майже на $18,50 млн. Найчастіше покупцями були Південна Корея та Малайзія.

Олександр Луценко до початку 2019 року був співвласником ТОВ «Грандвуд груп», яке серед видів діяльності має лісозаготівлю та оптову торгівлю деревиною. Ця ж фірма є власником ТОВ «Веар», яке володіє лісопилкою в Рокитному Рівненської області

Засновниками «Грандвуд груп» залишилися колишні партнери Луценка-молодшого: Юрій Соколов, Андрій Горбатюк та Олександр Наумик. Останній відомий як юрист власника мережі супермаркетів АТБ Геннадія Буткевича. В 2017 році Ірина Луценко декларувала продаж рухомого майна Наумику за 1,89 млн грн.

Держлісагентством в останні роки керував Володимир Бондар, якого уряд звільнив у вересні 2019 року. Бондар знаходився у близьких дружніх стосунках з тепер уже колишнім генеральним прокурором Юрієм Луценком.

Фото Володимир Бондар (ліворуч) та Юрій Луценко 2005 рік

 

Про причетність Генпрокуратури до контрабанди лісу говорив і колишній виконуючий обов’язки голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан, який входив до найближчого оточення екс-прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

Нагадаємо, колишній співробітник Генпрокуратури Дмитро Сус у суді заявив, що Буткевич – «найліпший друг Луценка». В 2016-2018 роках Держгеонадра та суди передали низку спецдозволів на користування надрами фірмам, що належать самому Буткевичу та іншим представникам АТБ.

 

Дані щодо інших фігурантів справи:

  • ПП «Тімбертрейд» зареєстроване в 2014 році в Овручі Житомирської області на Ва гіфа Караєва та Олександра Ноніка.
  • ТОВ «Грінвол» зареєстроване в Житомирі в січні 2019 року, засновником вказаний киянин Євген Дуденко.
  • ТОВ «Сід форест» зареєстрованев Житомирській області в вересні 2019 року, власником вказаний Дмитро Дідус. Він працював майстром в ДП «Ємільчинське лісове господарство, його батько є сільським головою Рудня Іванівська на Житомирщині.
  • ПП «Євросантехсервіс» зареєстроване в березні 2018 року в селі Гальчин Житомирській області за адресою проживання його співвласника та директора Ігоря Поліщука. Іншим співвласником є Олександр Ганченко з Житомира
  • ТОВ «БДК Сервіс» зареєстроване у вересні 2016 року в Бондарівці Житомирської області на Наталію Локтенко, яка прописана в окупованому місті Чистякові Донецької області.
  • ТОВ «Ель меліна» створене в червні 2019 року і прописана в квартирі своєї власниці Ольги Шведі в Олевську Житомирської області.
  • ТОВ «Адманс» зареєстроване в лютому 2019 року в Житомирі на Олександра Івахненка. У його власності також цілий ряд фірм, серед діяльності яких записана торгівля деревиною.
  • ТОВ «Євро пак трейд» зареєстроване в Києві в 2014 році, власниками є Борис Мальований та Катерина Літвіненко. Остання має громадянство Німеччини.
  •  ТОВ «Вудекспорт юа» зареєстрованев 2017 році в Житомирі на Андрія Грищенка
  • ТОВ «Ворд трейд юа» зареєстроване в 2016 році в  Коростені на місцевого мешканця Ігоря Черепанського.

Юрій Школяренко, «Наші гроші»