Поліція розслідує двократну переплату за шатл-баси та іншу спецтехніку для аеропорту за 130 мільйонів
30.01.2020   //  

Поліція та прокуратура розслідує привласнення та розтрату бюджетних коштів під час закупівлі комунальним підприємством «Міжнародний аеропорт Одеса» спеціальної техніки у TOB «Зар Ейр Системс» та ТОВ «Спецтехніка +» на загальну суму 128,13 млн грн. Про це йдеться в ухвалах Малиновського райсуду м. Одеси від 11 січня.

За даними слідства, у 2018-2019 рр. КП «Міжнародний аеропорт Одеса»  провів вісім тендерів на закупівлю спеціальної техніки.

В результаті, аеропорт уклав три угоди з «Зар Ейр Системс» про закупівлю:

  • транспортного засобу для буксирування повітряних суден ТМХ-150-18 за 7,60 млн грн.;
  • обладнання для виміру коефіцієнту зчеплення на злітно-посадковій смузі Skiddometer BV 11 за 3,09 млн грн.;
  • трьох перонних пасажирських автобусів ТАМ VIVAIR 104WL за 55,45 млн грн.

Крім того, КП «Міжнародний аеропорт Одеса» замовив ТОВ «Спецтехніка +»:

  • дорожній вібраційний каток BOM AG BW 138 АС-5 за 1,99 млн грн.;
  • 4 трактора LOVOL FT 454 із навісним приладдям (щітка ОУ – 10.000-25, відвал ТФ 450.01) за 2,39 млн грн.;
  • комбіновану дорожню машину МКД-5316-01.08.11 на шасі MA3-5316 за 3,60 млн грн.;
  • перонний пасажирський автобус ТАМ VIVAIR 104WL за 19,08 млн грн.
  • автомобіль для обробки повітряних суден протиожеледною рідиною GLOBAL Ultimate ONE 2200 ЕС- AP-PB-SO за 34,93 млн грн.

Слідчі встановили, що «Зар Ейр Системс» та «Спецтехніка +» придбали та поставили спеціальну техніку КП «Міжнародний аеропорт Одеса» за цінами, які в 2 рази і більше перевищують реальну вартість товару.

Правоохоронці вважають, що до привласнення та розтрата грошових коштів місцевого бюджету має безпосереднє відношення КП «Міжнародний аеропорт Одеса».

11 січня суд надав слідчим доступ до документації по 8 згаданим угодам, а також до документів, які стали підставою для оформлення ВМД та розмитнення вантажу ТОВ «Спецтехніка +», а раніше – до банківських рахунків «Зар Ейр Системс» та «Спецтехніка +».

Столична «Зар Ейр Системс» належить директору Валерію Зарембо. Раніше співзасновниками були Ігор Костюк та Олександр Жовклий. Ще раніше партнерами Жовклого по цій компанії були Владислав Конотоп та Юрій Власенко, який також є директором і співзасновником ВВ ТОВ «Ватек» із Катериною Зарембо. Валерій Зарембо працював там бухгалтером. У рамках підготовки до Євро-2012 аеропорти Львова і Донецька придбали у цієї компанії техніки на 159,4 млн грн.

Нагадаємо, у 2012 році Міністерство доходів і зборів замовляло «Ватеку» ремонт сканерів «Rapiscan Eagle» за процедурою закупівлі «в одного учасника». Мовляв, це єдина фірма в Україні, якій фірма-виробник сканерів «Rapiscan System Ltd» (Англія) надала виключне право на проведення сервісних і ремонтних робіт на поставленому обладнанні. Але потім, у 2013 році такий підряд відомства взяло вже ТОВ «Скан Системс» Наталії Бережної.

Крім того, Валерій Зарембо керував ТОВ «Науково-технологічне підприємство «Оберіг», яким зараз володіє та керує киянин Андрій Чеботарьов.

Харківську фірму «Спецтехніка+» записано на Станіслава Стецова, відомого як менеджер відділу продажів групи «Спецтехніка».

З 2017 року КП «Міжнародний аеропорт Одеса» очолює Ольга Макогонюк.