Одеське ТВ АМКУ оштрафувало київські компанії за підігрування іншій фірмі на тендері п’ятирічної давнини
03.11.2019   //  

Одеське територіальне відділення наклало 136 тис. грн штрафу на ТОВ «Київтехцентр» та ТОВ «Промтехальянс», які у 2014 році допомогли одному з улюблених підрядників «Одеської залізниці» отримати тендер за 1,23 млн грн. Про це свідчить рішення Відділення від 15 жовтня.

Одеські антимонопольники підняли дані по тендеру «Одеської залізниці» від 2014 року щодо закупівлі пластин для обточки колісних пар за 1,23 млн грн.

Переможцем тодішніх торгів стало ТОВ ВКФ «Адекс», а його конкурентами – ТОВ «Київтехцентр» та ТОВ «Промтехальянс». Власне, це двоє з одинадцяти учасників, які прийшли на торги, окрім переможця, але чиї конкурсні пропозиції не були відхилені одеськими залізничниками.

За результатами тих торгів «Наші гроші» повідомляли, що «Одеська залізниця» розіграла тендер між власним партнером та «сімейними партнерами».

Так, на момент проведення торгів власниками «Промтехальянсу» була луганчанка Оксана Казак і киянин Руслан Ткачук. За однією адресою з ними були зареєстровані відповідно Роман Казак і Ганна Ткачук, котрі були співвласниками фірми ТОВ «Роялкліматгруп» (тепер – «РКГруп»). Разом з ними до списку власників входила Ганна Фейзрахманова. Вона ж була і залишається співвласницею «Київтехцентру».

Розпочавши розгляд справи про ймовірну змову компаній у серпні 2017 року, Одеському ОТВ вдалось встановити наступні факти:

  • Відповідачі спільно готувались до участі в тендері;
  • Діяли синхронно у часі;
  • Користувались послугами одних і тих же нотаріусів;
  • Надали на розгляд замовнику конкурсні пропозиції, схожі за оформленням;
  • Використовували одну на двох IP-адресу тощо.

Зважаючи на виявлені обставини, Відділення визнало, що «Промтехальянс» та «Київтехцентр» порушили конкурентне законодавство в результаті спотворення результатів торгів «Одеської залізниці», наклавши на них по 68 тис. грн штрафу.

Нагадаємо, з 2017 року керівником Одеського територіального відділення АМКУ є Дмитро Корчак, який до призначення на посаду протягом місяця працював головою Чернігівського ОТВ АМКУ, звідки і був переведений в одеське крило АМКУ (детальніше про трудову біографію Корчака – тут).