Оточення Авакова знову пробує отримати дозвіл на видобуток берилію під заповідником
03.10.2019   //  

ТОВ «Пержанська рудна компанія» вдруге внесла до Реєстру оцінки впливу на довкілля (ОВД) інформацію про плани розпочати видобуток берилію на Пержанському родовищі в Житомирській області. Про це стало відомо зі звернення громадської спілки «Всесвітній фонд природи Україна» до міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля.

Фірма вказала, що загальна площа родовища складає 402,7 га, а орієнтовна потужність планованих компактних шахт – 200 тис т руди з умістом 8,5 % корисної фракції на рік.

Видобувати берилій хочуть біля села Перга Олевського району Житомирської області. Родовище частково потрапляє у межі природоохоронної території з найвищим ступенем заповідності – Поліського природного заповідника. Промисловий майданчик гірничого комплексу обіцяють розмістити за межами заповідника, однак частина рудоносної зони знаходиться на території заповідника та буде розроблятися підземним способом. При цьому ніяких поверхневих робіт на території заповідника нібито не буде проводитись.

У якості технічної альтернативи розглядався відкритий (кар’єрний) метод розробки родовища, але від нього відмовились через значний негативний вплив на довкілля.

Нагадаємо, у березні 2018 року фірма вже повідомляла про ці плани, але через місяць попросила не розглядати повідомлення. Через рік, у квітні 2019 року вона внесла до Реєстру ОВД оновлене повідомлення, потім отримала пропозиції від ГО «Українська природоохоронна група» і склала Звіт з ОВД. Громадські слухання мали відбутися 17 вересня 2019 року в Олевську Житомирській області. Тепер вона очікує на позитивний або негативний Висновок з ОВД від Міністерства енергетики та захисту довкілля.

Поліція підозрює посадовців Державної служби геології та надр України у зловживанні службовим становищем при проведенні аукціону з продажу Пержанського родовища, де перемогла «Пержанська рудна компанія» із пропозицією 76,00 млн грн.

Засновниками «Пержанської рудної компанії» є директор Віталій Якименко, Олександр Настенко та Олег Орлов. Якименко також очолює ТОВ «Восток-Енергоресурс», яке має спецдозвіл на видобуток газу Новософіївській площі (Харківська обл.). Зараз кінцевим бенефіціаром цієї фірми через кіпрський офшор «Новософіївка Інвестмент Компані Лтд» вказаний співвласник мережі магазинів під назвою «АТБ» Геннадій Буткевич.

Як повідомляв «Судовий репортер», колишній співробітник Генпрокуратури Дмитро Сус заявив, що Буткевич – «найліпший друг Луценка», минулого генпрокурора України.

Буткевич є також бенефіціаром ТОВ «Укргаздоб», яким раніше володіли Настенко та Якименко. Крім того, фірми Буткевича стали власниками ТОВ «Нафтогазенергопром» та ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія». Співзасновником останньої раніше був Олександра Павлюченко, якого ЗМІ називають кримінальним авторитетом на прізвисько «Браслет». Павлюченко був помічником нардепа попереднього скликання від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького – бізнес-партнера по газовому бізнесу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який зберіг посаду зі зміною президента й прем’єра.