АМКУ повернув Ахметова на торги «Київметрополітену» по енергії на чверть мільярда
24.09.2019   //  

Адміністративна колегія АМКУ з розгляду тендерних скарг 12 вересня зобов’язала КП «Київський метрополітен» КМДА скасувати рішення про відхилення ТОВ «Київські енергетичні послуги» під час тендеру щодо закупівлі електричної енергії на очікувану суму 272,41 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На поточний рік хочуть замовити 95,99 млн кіловат-годин електроенергії 2 класу напруги для 88 точок приєднань на об’єктах метрополітену за очікуваною ціною 2,84 грн./кВт*год.

На тендер прийшли вісім компаній, однак замовник допустив до аукціону лише шість із них: ТОВ «Енерго Збут Транс», ТОВ «Енера Суми», ТОВ «АС», ТОВ «Газова компанія Енергоком», ТОВ «Торгова електрична компанія» і ТОВ «Електро-Ресурс». Остання фірма виграла минулий такий підряд «Київського метрополітену» на 267,46 млн грн.

Як «Наші гроші» писали раніше, фірму «Київські енергетичні послуги» ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі» Ріната Ахметова відхилили через дві помилки у документах:

  1. У технічній специфікації фірма вказала назву закупівлі «Електрична енергія, код 09310000-5 за ДК 021:2015 (енергія електрична, тоді як замовник вказував назву закупівлі з іншим порядком слів у дужках «Електрична енергія, код 09310000-5 за ДК 021:2015 (електрична енергія; так само були переставлені словам у найменуванні товару – «Енергія електрична» замість «Електрична енергія»;
  2. У листі фірма вказала в однині «Кількість товару визначається на підставі знятих показників електролічильника, який встановлений на об’єкті КП «Київський метрополітен», та може змінюватися в залежності від потреб підприємства в межах договірної величини», а замовник вказував у множині «Кількість електричної енергії визначається на підставі знятих показників електролічильників, які встановлені на об’єктахКП «Київський метрополітен», та може змінюватися в залежності від потреб підприємства в межах договірної величини».

«Київські енергетичні послуги» оскаржили відхилення в АМКУ, заявивши, що замовник обрав формальний підхід без оцінки суттєвості/не суттєвості недоліків і впливу їх на зміст пропозиції. Замовник доводив, що вказаних помилок немає у наведеному в тендерній документації переліку прикладів формальних помилок. Однак адмінколегія визнала їх формальними і зобов’язала замовника скасувати рішення про відхилення скаржника.

Невдовзі «Київметрополітен» 16 вересня без торгів уклав договір із ДП «Оператор ринку» про послуги з функціонування ринку «на добу наперед» і внутрішньодобовому ринку на 125,33 млн грн. Тепер він має укласти з «Оператором ринку» договори про купівлю-продаж електроенергії на цих ринках і може брати участь у торгах «Оператору ринку».