Новачок виграв у сина екс-міністра й американців чверть мільярда «Київпастрансу» на енергію
05.04.2019   //  

КП «Київпастранс» 20 березня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Електро-Ресурс» про постачання електричної енергії для руху на 267,46 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На березень-грудень для живлення об’єктів на території Києва замовили 114,89 млн кіловат-годин електроенергії 2 класу напруги по 2,33 грн. грн./кВт*год.

У березні ПАТ «НСТУ» на торгах замовило в ТОВ «Енсол Україна» електроенергію дещо дешевше – по 2,26 грн./кВт*год., а МЗС України за переговорною процедурою через відсутність конкуренції в ТОВ «Київські енергетичні послуги» ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі» Ріната Ахметова дещо дорожче – по 2,37 грн./кВт*год.

Ціна нинішньої угоди на 6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 285,26 млн грн.

Конкурентами були ТОВ «Електротрейдінг Груп» і ТОВ «Еру Трейдінг».

Нині створений у 2017 році столичний «Електро-Ресурс» зі статутним капіталом 2 800 грн. належить директору Валентину Трубію з Білої Церкви Київської області. Однак, за даними системи «YouControl», першозасновниками були ТОВ «Томрест» Лесі Захаренко і ТОВ «Енердж Сістем» Олександра Терлецького. Тоді фірма на чолі з Русланом Логіновим була прописана за адресою масової реєстрації по вул. Зоологічна, буд. 4-А, оф. 139.

Переможець уперше отримав державний підряд. Однак у березні він виграв єдиний аукціон від КП «Київський академічний обласний музично-драматичний театр ім. П.К.Саксаганського» Київської обласної ради щодо електроенергії на 526 тис грн.

Засновником створеної у 2016 році київської фірми «Еру Трейдінг» є американська компанія «Еру Корпорейшн», а кінцевими бенефіціарами – Дейл Пері зі США і директор Ярослав Мудрий з Києва. Раніше бенефіціаром фірми також був Андрій Фаворов зі США, відомий товариськими стосунками з головою «Нафтогазу України» Андрієм Коболєвим.

Заснована в 2018 році столична «Електротрейдінг Груп» на чолі з Іриною Береснєвою належить Володимиру Крупку, синові екс-міністра Кабінету міністрів Петра Крупка, що працював в обох урядах Юлії Тимошенко. Крупко-молодший очолює наглядову раду ПАТ «Волиньобленерго», а також співволодіє ТОВ «Укрістгаз» разом із австрійською фірмою «ITONS Holding GmbH», яка належить кіпрській компанії «San Posidanius Investments Limited» і офшору «Ithuba Natural Resources Fund» з Кайманових островів.

Пакет у 75% акцій «Волиньобленерго» записано на згадану кіпрську «San Posidanius Investments Limited» Юрія Бойка, а 21% акцій має, як і раніше, ТОВ «КУА «Сварог Ессет Менеджмент», яке належить Максиму Маркову з Болгарії та кіпрській компанії «Енерджі Стандард Фанд Менеджмент Лімітед» Леоніда Півоварова зі Швейцарії. Це однокласник Костянтина Григоришина та менеджер швейцарського офісу «Energy Standard Group».