Забудовник через суд змушує ДАБІ прийняти в експлуатацію 24-поверхівки над входом до метро «Виставковий центр»
04.07.2019   //  

Окружний адмінсуд м. Києва зобов’язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію України видати ТОВ «Спортбізелект» сертифікат про введення в експлуатацію багатофункціонального комплексу на вул. Васильківській, 100-а у Києві. Про це свідчить рішення суду від 3 червня.

13 лютого ДАБІ відмовила «Спортбізелекту» у видачі сертифікату про введення в експлуатацію, пославшись на те, що фірма не надала всі необхідні документи.

Суд вказав, що, згідно із законом «Про регулювання містобудівної діяльності та Порядку прийняття в експлуатацію об’єктів, підставою для видачі сертифікату є заява замовника та акт готовності об’єкта до експлуатації.

Суд вказує, що ДАБІ у своїй відмові не вказала, які документи не були надані «Спортбізелектом». Крім того, додана Держархбудінспекцією довідка щодо розгляду документів, поданих фірмою, не містить ні дати, ні місця її складення. При цьому, жодних зауважень до форми та змісту поданих забудовником документів у ДАБІ не було.

Суд зауважив, що під час розгляду питання прийняття в експлуатацію об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів зі значними (СС3) наслідками, ДАБІ має право, зокрема, призначати експертизу, одержувати проектну та виконавчу документацію, отримувати матеріали, відомості, довідки, пояснення з питань, що виникають під час огляду об’єкта, та залучати в разі потреби різні органи.

Окружний адмінсуд Києва дійшов висновку про протиправність висновків ДАБІ щодо неподання «Спортбізелектом» документів, необхідних для прийняття рішення про видачу сертифіката.

На це рішення ДАБІ України подала апеляційну скаргу.

Київрада ухвалила рішення про передачу «Спортбізелекту» в оренду на 49 років ділянки 1,05 га на вул. Васильківській, 100-а для будівництва торгово-офісного центру у жовтні 2013 року.

Нагадаємо, на вул. Васильківській, 100-а у Києві побудовано ЖК «Standard One». Продаж квартир у ньому здійснювався на ізраїльському сайті «Ukraine Israel Real Estate Marketing» (www.u-i.co.il/). Там же продаються квартири у ЖК, який мають побудувати на місці скверу біля ст. м. «Шулявська», а також у незаконній багатоповерхівці на ділянці Оксани Білозір на Подолі. Забудовниками у цих ЖК є структури, пов’язані із компанією «Ексон Груп» (Делавер, США).

Засновниками ТОВ «Спортбізелект» є кіпрські компанії «КДДЮА Девелопмент Груп Лтд» (40%), «Трелок Холдінгс Лімітед» (40%), а також закриті венчурні фонди «С1 Інвест Плюс» (10%) і «С1 Інвест» (10%). Керівником фірми є Любов Голуб, підписантом – Ольга Король.

«Трелок Холдінгс Лімітед» також була співзасновником ТОВ «Агентство економічного розвитку» (ліквідоване у 2017) разом з Петром Сліпцем, колишнім виконавчим директором та співзасновником девелоперської структури KDD Group (Kyiv Donbas Development). Сліпець був помічником екс-нардепа Віктора Толопова у трьох скликаннях (2002-2012 рр), а потім у нардепа від ПР Олега Шаблатовича (2012-2014 рр).

У 2011 році 68,2% акцій KDD Group викупив власник холдингу Kernel, екс-нардеп Андрій Веревський. За даними «Ділової столиці», продавцями акцій виступили структури, близькі до засновників групи «Київ-Донбас» – екс-міністра вугільної промисловості (2005-2006 рр) Віктора Тополова, братів Олександра і Вячеслава Константиновських та Олександра Левіна. У 2015 році ТОВ «КДД Групп» було ліквідовано.