Якщо замовник нахомутав з оприлюдненням змін ТД – треба скаржитись в ДАСУ
29.05.2019   //  

На тендері ДП «Державний будівельний центр Міністерства охорони здоров’я України» по будівництву Інституту раку очікуваною вартістю 2,46 млрд грн трапилась конфліктна ситуація. ТОВ «Ріола-модуль лтд» подало скаргу в адмінколегію АМКУ стосовно дискримінаційних вимог, у тому числі стосовно того, що замовник вніс зміни до тендерної документації і оприлюднив їх у вигляді нової редакції ТД, що мала дуже великий розмір.

«Але замовником, в порушення вимог ч.2. ст.23 Закону не було оприлюднено  в окремому файлі переліку змін, що вносяться. Також положення тендерної документації, до яких вносяться зміни, не були відображені у вигляді закреслених даних та не були доступними для перегляду після внесення змін до тендерної документації», – вказано у скарзі.

Адмінколегія АМКУ встановила, що замовник порушив вимоги частини другої статті 23 Закону, не відобразивши у вигляді закреслених даних положення тендерної документації.

«Разом  з  тим,  Скаржник  не  довів  та  документально  не  підтвердив,  яким  чином наведені вище дії Замовника порушують його права та законні інтереси, пов’язані з участю у  Процедурі  закупівлі  та  перешкоджають  йому  взяти  участь  у  Процедурі  закупівлі,  у зв’язку з чим відсутні підстави для задоволення Скарги в цій частині», – вказано у рішенні колегії.

Позицію адміністративної колегії з про порушення законодавства у сфері публічних закупівель по даній ситуації пояснила державна уповноважена Світлана Панаіотіді:

«Так, Замовником не дотримано ч2. Ст23 Закону, порушено форму оприлюднення тендерної документації. Але Колегія приймає рішення по конкретній скарзі стосовно порушень законодавства через призму порушених прав Скаржника. Порушення форми не позбавляє бізнес права взяти участь в закупівлі та оскаржити документацію зі змінами.

Разом з тим, загальний контроль та моніторинг за дотриманням законодавства про публічні закупівлі здійснює Державна аудиторська служба України. Тобто ДАСУ має право перевірити закупівлю на предмет дотримання законодавства Замовниками і зробити законні висновки стосовно цієї ситуації».