Вартість «мосту Кличка» зросла вже до 420 мільйонів – гроші забрали з будівництва зоопарку
23.05.2019   //  

Кошторисна вартість будівництва мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» у Києві зросла до 419,96 млн грн. Про це свідчить розпорядження КМДА №859 від 16 травня про перерозподіл видатків бюджету Києва на 2019 рік.

Ця вартість порахована за період з жовтня 2018 року по травень 2019 року.

Збільшення вартості будівництва мосту відбулося за рахунок перерозподілу видатків у межах бюджетних призначень, передбачених Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА на 2019 рік у спеціальному фонді бюджету м. Києва.

Так, було на 232,63 млн грн зменшено фінансування реконструкції Київського зоопарку і водночас на 132,63 млн грн збільшено видатки на будівництво вказаного мосту, а також на 100 млн грн збільшено реконструкцію будівлі Київської міської клінічної лікарні №6 (просп. Космонавта Комарова, 3).

Нагадаємо, будівництво мосту між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» розпочалося наприкінці 2018 року.

Воно ведеться з порушеннями законодавства. Зокрема, всупереч Генплану Києва, у межах двох парків-пам’яток садово-паркового мистецтва («Хрещатий» та «Володимирська Гірка») на території природно-заповідного фонду.

Попри проведений у 2013 році обов’язковий архітектурний конкурс розроблення проекту мосту через тендер замовили київській компанії «Проектні системи Лтд» Андрія Миргородського.

Практично одразу після початку будівництва КМДА замовило фірмі Миргородського коригування проекту. До травня будівництво велося за новим проектом з порушенням, а саме – без експертизи цього відкоригованого проекту. Ця експертиза була затверджена лише 2 травня.

Як повідомлялося, швейцарські архітектори, які були серед переможців конкурсу 2013 року, заявили, що при будівництві мостового переходу у Києві використовуються концепції їхнього проекту. Крім того, виявилося, що премію від КМДА вони досі так і не отримали.

Цікаво, що мер Києва Віталій Кличко восени 2017 року, тобто після оголошення тендеру на будівництво мосту, заявив, що вони починають будувати «пішохідний полегшений міст за швейцарським проектом».