Міст Кличка. Дорожче, ніж у Швейцарії
09.05.2019   //  

Замголови КМДА, намагаючись виправдатися у відповідь на публікацію «Наших Грошей», випадково повідомив про незаконність робіт по будівництву мосту до «Володимирської гірки».

Сайт КМДА оприлюднив заяву профільного заступника голови КМДА Олександра Спасибка, що спорудження мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» ведеться згідно до українського проекту, розробленого за результатами тендеру, без використання напрацювань компанії «Leuppi & Schafroth Architekten» (Цюріх, Швейцарія), як раніше повідомили «Наші Гроші».

За словами пана Спасибка, тендер на розробку проекту провели законно, бо швейцарські архітектори не погодилися на нормативну українську оцінку вартості своїх послуг, а значне зростання вартості послуг української ТОВ «Проектні Системи ЛТД» (майже у три рази) викликано необхідністю додаткового проектування укріплення схилів і зараз проходить експертизу.

Тож давайте розберемося, що саме відбувалося.

Хронологія подій

  1. 05.04.2013 КМДА видає розпорядження № 472 про проведення міжнародного архітектурного закритого бліц-конкурсу на проектування мостового переходу. За умовами конкурсу, мав бути обраним найкращий проект, автори якого отримували пріоритетне право на укладання договору на проектування за процедурою закупівлі в одного учасника. Щоправда, переможця не виявили – дали два других місця.
  1. Через чотири роки, 27.02.2017 КМДА видає розпорядження № 218 про будівництво мостового переходу. Як прямо зазначено в пояснювальній записці і самому розпорядженні, воно в тому числі базується на розпорядженні від 05.04.2013 № 472 та результатах проведеного архітектурного конкурсу.
  1. У квітні-серпні 2017 року відбуваються перемовини між представниками КМДА та архітекторами зі Швейцарії, що поділили друге місце на архітектурному конкурсі із іспанською командою. Переможці так і не отримали свою нагороду за конкурс. За словами архітекторів, представники КМДА пропонують їм розробити повний проект за $39 тисяч (з них $10 тисяч – премія за конкурс), бо, мовляв, більше не можуть дати. Швейцарці відмовляються від такої пропозиції і представники КМДА з ними після цього не спілкуються (винагороду за конкурс сплатити знов «забули»).
  1. 12.09.2017 оголошено тендер на розробку проекту мосту з очікуваною вартістю 3,9 млн грн (або $150 тис).
  2. 29.09.2017 (після оголошення тендеру) мер Києва Віталій Кличко заявив, що вже скоро розпочнеться будівництво пішохідного полегшеного мосту за швейцарським проектом.
  3. Тендер на розробку проекту виграє ТОВ «Проектні Системи ЛТД», що не брало участі в архітектурному конкурсі в 2013 році. 22.11.2017 комунальне підприємство КМДА уклало з фірмою угоду на 3,63 млн грн. за розробку повного пакету документації ( стадії «Проект» та «Робоча документація»). У липні 2018 року, відбувається додаткова закупівля за переговорною процедурою на проектування технологічної естакади для будівництва за 1,6 млн грн.
  1. 20.11.2018 КМДА розпорядженням № 2100 затверджує проект будівництва. А вже 10.12.2018 зменшується об’єм закупівлі за обома договорами до 2,1 млн грн. – відмінена розробка стадії «Робоча документація» у зв’язку «із необхідністю коригування» тільки що затвердженої проектної документації. Відразу після цього (18.12.2018) отримано дозвіл на будівництво за проектом, що вирішено змінювати.
  2. 26.12.2018 з ТОВ «Проектні Системи ЛТД» за договірною процедурою укладається додатковий договір на коригування проектної документації за 9,5 млн грн.

З цієї суми: 8,1 млн грн (в 2,2 раза більше, ніж планувалося на розробку самого проекту за результатами тендеру!) закладено на коригування проекту і розробку нової робочої документації безпосередньо по мосту і ще 1,4 млн грн на розробку проекту будівництва підпірних стін.

Офіційна причина укладання додаткового договору: необхідно скоригувати проектну документацію з будівництва мостового переходу з метою забезпечення можливості реалізації іншого об’єкту  – «канатна дорога», та виконати додаткові проектні роботи з інженерної підготовки території.

  1. 25.04.2019 Олександр Спасибко повідомляє, що Науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій розроблено проектне рішення для укріплення схилів поряд з будівництвом та схили укріплено майже 400 буронабивними палями і 4 підпірними стінами.

Будівництво мосту фактично завершено і його обіцяють відкрити до Дня Києва.

  1. 7 травня з’являється інформація, що обіцяний Кличком «швейцарський проект» зовсім не швейцарський, і взагалі, швейцарці нібито хотіли отримати за проект та нагляд $200 тис, тому будують за чисто українським проектом, концепція якого розроблена ще у 2012 році компанією «Проектні Системи ЛТД» та лише схожа на швейцарську.

Ну а зростання ціни на послуги ТОВ «Проектні Системи ЛТД» до $460 тисяч (11,6 млн грн. за проектування та 1 млн за авторський нагляд) – це необхідність проектування укріплення та підпірних стін, витрат на авторський нагляд, та наразі додаткова сума взагалі проходить державну експертизу.

Аналіз подій

А тут ми підемо у зворотньому напрямку. Спочатку про саме будівництво, а вже потім – про проект.

  1. Заступник голови КМДА банально збрехав, що зростання вартості проектування майже в три рази (зі $150 тис до $430 тисяч) пов’язано із необхідністю укріплення схилів.

На розробку проекту будівництва підпірних стін було виділено лише 1,4 млн грн. Решта ж 8,1 млн грн – пішло на коригування проекту мосту заради можливості будівництва канатної дороги в цьому ж місці.

Тобто, послуги ТОВ «Проектні Системи ЛТД» на проект «голого» мосту (без укріплення схилів та авторського нагляду) обійшлися в 10 млн грн, або $370 тис. Відтак, понад в 2,5 рази зросла вартість проектування самого мосту.

Охочим перевірити – посилання на документацію у пункті 8 нашої Хронології.

  1. На сьогодні відомо, що у листопаді 2018-го КМДА погодила проект, розроблений за 2 млн грн. Саме на основі нього ведеться будівництво з грудня.

Разом з тим, як заявив пан Спасибко вчора, «додаткова сума (9,5 млн грн – ред.) проходить державну експертизу». У той же час роботи за цим розрахунком частково вже проведені: пан Спасибко ще 25 квітня відзвітував, що підпірні стіни із майже 400 паль вже побудовані. Хоча, нагадаємо, КМДА новий дорогий проект не затверджувала, експертизи він ще не пройшов.

  1. Як виявляється, дійсно щонайменше у 2012 році у ТОВ «Проектні Системи ЛТД» вже була концепція мостового переходу, що зараз будується. Тож питання крадіжки ідеї можна зняти з порядку денного. Ось тільки ця українська компанія чомусь не брала участі в архітектурному конкурсі і швейцарські архітектори про ці роботи не знали, тому й так обурилися.

Маючи такі факти: (а) зі швейцарцями у 2017-му зв’язалися із КМДА щодо реалізації проекту за результатами архітектурного конкурсу, (б) вже після оголошення тендеру на розробку проекту міський голова Віталій Кличко повідомляє, що міст побудують за швейцарським проектом, (в) міст, що будується, відповідає концепції швейцарських архітекторів. Який висновок ви зробите?

  1. Єдина інформація, що будується лише на заявах сторін: скільки грошей за розробку проекту від КМДА запропонували швейцарським архітекторам, щоб позбавити їх права розробляти проект за результатами архітектурного конкурсу?

Стефані Шафрот (Stephanie M. Schafroth) стверджує, що $39 тис в сумі із призовими за архітектурний конкурс.

Олександр Спасибко стверджує, що за нашими нормативами пропонували 3,8 млн грн (понад $140 тис на той час), а швейцарці хотіли $200 тис, тому КМДА заощадливо вже витратило на вітчизняну компанію понад $400 тис.

І тут лише вам вирішувати з урахуванням написано вище, кому вірити на слово: Стефані Шафрот або Олександру Спасибку.

 

Георгій Могильний, для «Наших грошей»