Топ-10 «заточок» від будівельників МОЗ на розбудові Інституту раку за 2,5 мільярда
03.05.2019   //  

ДП «Державний будівельний центр Міністерства охорони здоров’я України» 5 квітня оголосило тендер на розбудову Національного інституту раку в Голосіївському районі Києва очікуваною вартістю 2,46 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Йдеться про реконструкцію і розширення Національного інституту раку по вул. Ломоносова, 33/43 зі строком виконання до кінця 2021 року. Корекцію проекту за 27,52 млн грн. раніше замовили ТОВ «БРК Проджект Інжиніринг» Олесандра Мартинчука.

За оцінкою «Наших грошей», у початкову тендерну документацію були включені вимоги, які можна розцінити як дискримінаційні чи заплутуючі добросовісного учасника:

  1. Замовник завантажив тендерну документацію з додатками одним файлом у форматі .pdf, хоча Мінекономрозвитку наказує завантажувати тендерну документацію та додатки окремими файлами. Отже, потенційні учасники торгів мають розпізнати й виправити або перенабрати вручну 258 сторінок тексту і таблиць. Держпідприємство відмовило скаржнику в завантаженні тендерної документації в інших форматах.
  2. Технічне завдання, крім будівельно-монтажних робіт, включає поставку інженерного, технологічного і медичного обладнання у комплектах без жодної деталізації. Воно має закуповуватись за наданим замовником переліком, але у складі тендерної документації немає ані переліку, ані специфікацій, що унеможливлює розрахунок ціни пропозиції.
  3. Із проектною документацією всім потенційним учасникам тендеру запропоновано ознайомитися за офіційною адресою замовника в Києві по вул. Грушевського, буд. 7. Це може порушувати закон «Про публічні закупівлі», в якому сказано, що тендерна документація повинна містити інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію.
  4. Тендерна документація передбачає оплату протягом півроку після виконання робіт, що значно перевищує строки оплати на інших тендерах. Наприклад, КП «Інженерний центр» КМДА у договорі щодо містка до Арки Дружби народів вартістю 255,57 млн грн. передбачив строк оплати у десять банківських днів після підписання актів.
  5. Для укладання договору переможець має надати паперові та електронні розрахунки замовнику. Однак чомусь за адресою 08631, Україна, Київська обл., Васильківський р-н, смт. Глеваха, вул. Вокзальна, буд. 26. Там знаходиться селищна рада Глевахи.
  6. Учасник зобов’язаний мати не менше 200 працівників саме у штаті, що повинно бути підтверджено довідкою форми 1-ДФ за останній звітний період. Анонімна фірма просила дозволити вказувати працівників за цивільно-правовими договорами, а не лише трудовими, на що замовник пообіцяв внести зміни в тендерну документацію.
  7. Учасник має підтвердити досвід одним або кількома завершеними договорами про роботи з будівництва об’єкта соціального призначення класу СС3 загальною вартістю не менше 15% очікуваної вартості, тобто не менше 369,15 млн грн. Якщо мінімальна вартість аналогічних договорів буде оскаржена в АМКУ, той може наказати її змінити.
  8. Учасник має надати сертифікат системи менеджменту за ДСТУ OHSAS 18001:2010 та сертифікат системи управління якістю за ДСТУ ISO 9001-2009/ДСТУ ISO 9001-2015 або аналоги. Напрямок діяльності в них повинен відповідати предмету закупівлі та включати здійснення земельних, інженерних і водогосподарських робіт (споруд).
  9. Усі довідки, листи і відомості від будь-яких установ, організацій і підприємств мають бути видані не раніше дати оголошення торгів (крім статуту, облікової картки платника податку, документів про право підпису та на підтвердження кваліфікації за ст. 16). Тобто ліцензії, дозволи й сертифікати мають бути датовані не раніше 5 квітня.
  10. Необхідність надання низки документів прописана у розділах, які не стосуються цих документів тематично. Наприклад, посеред розділу «Оцінка тендерної пропозиції» зазначено, що учасник у складі пропозиції надає реєстр поданих документів.

Крім того, забезпечення тендерної пропозиції в розмірі 0,5% очікуваної вартості закупівлі, або 12,31 млн грн. та забезпечення виконання договору в розмірі 1% його вартості, або максимум 24,62 млн грн. можна надавати лише у формі електронної страхової гарантії.

Іноземна анонімна фірма просила продовжити строк подання пропозицій з огляду на значний обсяг тендерної документації, необхідність перекладу туди й назад та Великодні свята в Європі 19-23 квітня. Однак замовник відмовився, оскільки це може призвести до несвоєчасної реалізації Генеральної концепції розвитку Національного інституту раку.

Адвокатське об’єднання «Квадра Право» оскаржило частину вимог в АМКУ. Йдеться про вартість аналогічного договору не менше 15% вартості закупівлі, не менше 200 штатних працівників і надання сертифікату системи менеджменту за ДСТУ OHSAS 18001:2010, на отримання якого треба більше місяця, тоді як на подання тендерних пропозицій відведено місяць.

Ще одну скаргу в АМКУ 27 квітня подало ПрАТ “Спеціалізоване будівельно-монтажне управління “Тунельбуд», яке має велику кількість претензій до тендерної документації.

Нині очікується рішення адмінколегії АМКУ про прийняття скарг до розгляду.

Разом з тим, замовник 26 квітня завантажив у «Прозорро» нову тендерну документацію. У файлу «Перелік змін» міститься просто нова документація без жодної помітки чи вказування на конкретні зміни у ТД.

Створене в 2016 році ДП «Державний будівельний центр МОЗ України» очолює Денис Єлєнєв. Він володіє ТОВ «Укрголовспецбуд» із фірмою «Мега-Проджект Корп.» (Сент-Кітс і Невіс) киян Володимира й Олександра Ігнат’євих, ТОВ «Єврожек» з Вячеславом Гайдаченком та Ігорем Никоновичем і ТОВ «ДІЄ» з Ігорем Єлєнєвим. Дружина Дениса Єлєнєва Ірина Єлєнєва була помічницею нардепа з «Народного фронту» Євгена Дейдея.

 

Анна Сорока, «Наші гроші»