АМКУ взявся аналізувати дії «Місто для людей» екс-замміністра, які скопом збирають житбудинки в управління
20.04.2019   //  

Миколаївське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «Місто для людей Миколаїв» за неповну відповідь на вимогу про надання інформації. Про це свідчить рішення Відділення від 9 квітня.

У вимозі, скерованій до підприємства «Місто для людей Миколаїв», антимонопольники запитували інформацію щодо конкурсів, у яких компанія брала участь, та у яких брали участь засновані нею підприємства. Однак, отримали неповну відповідь, а за деякими пунктами – жодної відповіді. Наприклад, компанія проігнорувала вимогу про надання калькуляції ціни на власні послуги.

Сума штрафу склала 68 тис. грн. Із рішення відомо, що Миколаївське ОТВ АМКУ збирало інформацію у межах справи, відкритої за ознаками порушення конкурентного законодавства. Однак, про порушення якої статті Закону «Про захист економічної конкуренції» йдеться наразі невідомо.

ТОВ «Місто для людей Миколаїв» зі статутним фондом у 500 тис. грн зареєстроване на київські ТОВ «Місто для людей» (99%) та ТОВ «Єврокомунсервіс» (1%).

Засноване на початку 2015 року, уже в 2016-му «Єврокомунсервіс» потрапило в новини Рівного: місцеві журналісти з’ясували, що компанія назвала себе управляючою і від імені конкретного ЖКП повідомила мешканців одного з мікрорайонів, що отримала їхні будинки в управління. При цьому, саму фірму журналісти назвали компанією-привидом, адже зв’язатись з її представниками чи засновником не вдалось.

Сьогодні «Єврокомунсервіс» зареєстрований на прописану у Литві компанію «Мдл Хаус Сервіс» (Mdl House Service, Uab), хоча раніше власниками були ТОВ «Місто для людей» та Руслан Ничік, чия дружина раніше працювала на керівній посаді в апараті КМДА.

Сам Ничік не приховував, що працює на «Місто для людей». Сьогодні він продовжує значитись керівником фірми.

ТОВ «Місто для людей» зареєстроване на ту ж литовську «Мдл Хаус Сервіс». Ще у 2017 році через ЗАТ «Сівініті Україна» (Литва) кінцевим бенефіціарним власником «Міста для людей» був екс-замголови Київської МДА Леоніда Черновецького Руслан Крамаренко.

«Сівініті Україна» було засноване балтійською групою компаній Civinity, яка була присутня на українському ринку протягом 2016-2018 років. Минулого року компанія вирішила продати свою долю в українській управляючій компаній.

З 2007 по середину 2010 року Крамаренко був заступником міністрів з питань ЖКГ, спершу Олександра Попова, який нині очолює КМДА, а потому – Олексія Кучеренка.

Першими співзасновниками «Міста для людей» були згадуваний Крамаренко (60%), екс-радник глави КМДА (на той час Олександра Попова) Олександр Курбаков (10%, його називають співвласником групи разом з Крамаренком), Андрій Пазиніч (10%), Віктор Шкурат (10%) та Сергій Шкурат (10%). Віктор Шкурат з 2007 року працює у сфері житлово-комунальних послуг. З останніх займаних ним посад відомо про роботу у МКП «Міськсвітло» у Кременчуці.

Сьогодні діють також:

  • «Місто для людей Кременчук» (до 2016 року фірма носила назву «Добробит», допоки у неї не зайшов Олександр Курбаков);
  • «Місто для людей Дніпрорудне» (бенефіціаром через 50% ТОВ «Мдл Хаус Інвестментс» є екс-нардеп Геннадій Руденко, який на президентських виборах 2004 року був довіреною особою кандидата Віктора Януковича);
  • «Місто для людей Київ», «Місто для людей сервіс» (у 2016 бенефіціаром компаній засвітився Крамаренко);
  • «Місто для людей Маріуполь» (у 2018-му єдиним кінцевим бенефіціаром був Крмаренко); У лютому 2019 року у Маріуполі була написана заява про вчинення кримінального правопорушення посадовцями підприємства, а саме – привласнення коштів мешканців одного з багатоквартирних будинків, кримінальне провадження зареєстрували лише після судового примусу.
  • «Місто для людей “Кампус”»;
  • «Місто для людей Енергодар» (бенефіціаром через 50% ТОВ «Мдл Хаус Інвестментс» є екс-нардеп Геннадій Руденко). Компанія фігурує у кримінальному провадженні СУ ГУНП в Запорізькій області від 28.12.2018 року, відкритому за ознаками правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 3 ст. 358 КК України (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, підроблення документів).