АМКУ може оштрафувати «Метінвест» на $600 млн за взяття під контроль заводу Абрамовича. Або ні
17.04.2019   //  

Наприкінці тижня Антимонопольний комітет розглядатиме питання надання компанії «Metinvest B.V.» Ріната Ахметова дозвіл на придбання акцій «Дніпровського коксохімічного заводу» («ДКЗ»). Про це повідомили «Українські новини».

Заявником на придбання контрольного пакету акцій «ДКЗ» ще у 2015 році виступила компанія з групи Ріната Ахметова «Metinvest B.V.» (Нідерланди). Однак АМКУ весь цей час не давав дозволу, а голова комітету Юрій Терентьєв висловлював претензії до цієї угоди, оскільки вона загрожувала монополізацією ринку.

Разом з тим, схема власності «Дніпровського коксохіму» містить ознаки того, що «Метінвест» набув контролю над заводом ще наприкінці 2013 року, тобто без дозволу АМКУ. У такому випадку Комітет зможе відповідно до п. 12 ст. 50 закону «Про захист економічної конкуренції» оштрафувати «Метінвест» за концентрацію без отримання відповідного дозволу.

Відповідно до п. 2 ст. 52 закону, штраф за таке порушення накладається у розмірі до 5% доходу суб’єкта господарювання за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф.

Загальний дохід «Метінвесту» у 2018 році становив $11,88 млрд. Тобто штраф за несанкціоноване придбання «Дніпровського коксохімічного заводу» може скласти до $0,59 млрд.

Свідчення того, що концентрація де-факто відбулась:

  1. Основними акціонерами заводу з кінця 2013 року є офшорні компанії, пов’язані зі структурами Ріната Ахметова.

До кінця третього кварталу 2013 року основним акціонером заводу була кіпрська фірма «Lanebrook limited», підконтрольна російській гірничо-металургійній групі «Євраз» Романа Абрамовича. Уже в четвертому кварталі 2013-го рівноправними акціонерами заводу, який на той час носив назву «ЄВРАЗ Дніпродзержинський коксохімічний завод», стали офшорні компанії, які отримали по 23,64% акцій заводу:

  • «Мастінто Трейдінг Лтд» (Mastinto Trading Limited, Кіпр)
  • «Місандайко Холдінгз Лтд» (Misandyco Holdings Ltd , Кіпр)
  • «Салюрекс Лімітед» (Salurex Limited, Кіпр)
  • «Алтана Лімітед» (Altana Limited, Віргінські острови)

Водночас відомо, що влітку 2018 року Ахметов через «Metinvest B.V.» придбав 25% металургійного заводу «Донецьксталь» – решта акцій у рівних долях були записані на «Altana Limited», «Misandyco Holdings» та «Treimur Investments Limited».

Влітку 2018 року Ахметов через ТОВ «ІКХ» придбав 57% «Шахтоуправління Покровське», решту акцій у рівних долях записали на «Treimur Investments Limited», «Altana Limited», «Metinvest B.V.» та «Misandyco Holdings Ltd».

При цьому власниками «ІКХ» є ті ж «Altana Limited», «Mastinto Trading Limited», «Misandyco Holdings Ltd», «Treimur Investments Limited» та «Metinvest B.V.».

Тобто офшори, для яких Ахметов зараз просить дозвіл на купівлю «Дніпродзержинського коксохіму», вже фігурують у схемах власності інших компаній, що вже контролюються групою Ахметова.

  1. Керівні посади на «ДКЗ» зайняли особи, пов’язані зі структурами Ріната Ахметова.

Головним бухгалтером «Дніпровського коксохіму» у період 2016-2017 років був Артем Назім (який раніше працював на керівних посадах у компаніях групи «Метінвест»), після нього – Наталія Євгенова, яка раніше працювала у компаніях групи «Метінвест» і також є головним бухгалтером ПАТ «Южкокс», куди менеджмент Ахметова зайшов у 2017 році. Від серпня 2018 року головбухом є Наталія Чурікова.

Восени 2017 відбулось скорочення членів наглядової ради до трьох осіб, одним з яких стам Сергій Румпа, який з травня 2018 року є також членом наглядової ради і незалежним директором «Южкоксу».

У квітні 2018 року з посади гендиректора підприємства було звільнено Павла Рафальського, а призначено – Євгена Дідуся, відомого як екс-директор ТОВ «НВО “Інкор і Ко”» з групи «Метінвест».

Представником згадуваної «Treimur Investments Limited» на момент концентрації «Донецьксталі» виступав Руслан Богданов, який станом на 2017 рік працював у «ДТЕК Енерго» і отримував гонорари у «Метінвест Холдингу». Представником компанії «Altana Limited» була Олена Амітан, яка є одним із трьох членів нової наглядової ради «Дніпровського коксохіму». Представником компанії «Мiсандайко Холдiнгз» був Андрій Натрус, який є директором з корпоративних прав і управління «Смарт-Холдинга».

Нагадаємо, група компаній «Метінвест», що входить до СКМ Ріната Ахметова, подала заявку в АМКУ про дозвіл на придбання одного з провідних коксохімічних підприємств ще у вересні 2015 року. Власну зацікавленість у активах цього заводу у «Метінвесті» пояснювали «проблемами із забезпеченням коксом у зв’язку з подіями на сході України».

Антимонопольний комітет протягом трьох років кілька разів повідомляв про продовження дослідження обставин концентрації, не надаючи дозволу на придбання.

Весною 2018 року з’являлась інформація, поширена від імені генерального директора «Метінвесту» Юрія Риженкова, щодо отриманої від АМКУ відмови у наданні дозволу на концентрацію. Однак, у Комітеті відзначали, що не приймали жодного рішення у справі, позаяк продовжують вивчати вплив концентрації на ринок коксу та коксохімічної продукції. Тоді голова АМКУ Юрій Терентьєв повідомляв, що Metinvest може взяти на себе односторонні зобов’язання, що нівелюють ризики монополізації.

«Якщо ці зобов’язання будуть ефективними, угода може бути дозволена», – повідомляв Терентьєв журналістам 24 квітня 2018 року.

Після того питання концентрації коксохіму у публічній площині не звучало і з’явилось у порядку денному засідання АМКУ від 11 квітня.

Юлія Костюк, «Наші гроші»