Нацполіція відкривала щодо «Донецьксталі» Нусенкіса справу, яку закрила якраз перед оформленням заводу на Ахметова
21.12.2018   //  

Головне управління Національної поліції м. Києва у травні 2018 року відкрило кримінальне провадження щодо ухилення групою компаній бізнесмена Віктора Нусенкіса від повернення кредитів, а у липні вже його закрило. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

Кримінальне провадження №12018100000000439 було розпочате 11 травня 2018 року. Слідчі вказували, що службові особи ПАТ «Донецьксталь» – Металургійний завод» та інші афілійовані до нього підприємства у 2008-2016 рр отримували кредити в українських та зарубіжних банках, «заздалегідь маючи умисел неповернення кредитних коштів, тобто заволодіння ними шляхом шахрайства».

15 травня АТ «ЗНВКІФ «Глорі», від імені якого діє ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал України» (ICU), постановою слідчого було визнано потерпілим у цій справі. Потерпілий заявив цивільний позов про відшкодування майнової шкоди у розмірі 7,55 млрд грн. Пов’язано це з тим, що у серпні-вересні 2017 року «ГЛОРІ», в інтересах якого діє інвесткомпанія ICU, викупило право стягувати з «Донецьксталі» борги по кредитах, отриманих у «ВТБ Банку», «Дочірньому банку Сбербанку Росії», «Банку Форум» та ін. Одним із поручителів по цих кредитах стало ПАТ «Шахтоуправління «Покровське».

1 червня за клопотанням слідчого наклав арешт на гроші ПАТ «ШУ «Покровське» в банку «ПУМБ», а також на видаткові операції по рахунках «Донецьксталі», ТОВ «Шахта «Свято-Покровська №3», ТОВ «Індастріал Коал Холдінг», ТОВ «Інкостіл Груп», ТОВ «ФК «Композіт-Факторінг», ТОВ «Траст-Факторінг», ТОВ «Рефул Ресурс», ТОВ «Профіт Плюс», ТОВ «ФК «Траст Кепітал» і ПП «Анвіма».

31 липня кримінальне провадження було закрите постановою слідчого СУ ГУ НП у м. Києві у зв’язку з встановленням відсутності у діянні складу правопорушення.

У цей же день, 31 липня, у ПАТ «Донецьксталь» і ПАТ «ШУ «Покровське» були змінені директори.

Крім того, на початку серпня замість компанії Fintest Trading (володіло 100%), власниками «Донецьксталі» стали компанії Metinvest B.V., Treimur Investments Limited (Тортола), Altana Limited (Тортола), і Misandyco Holdings Ltd (Кіпр) – усі мають по 24,99%.

Водночас ці ж компанії отримали по 9,99% у ПАТ «ШУ «Покровське». Ще 57,29% шахтоуправління з другого кварталу 2017 року належать ТОВ «Індастріал Коал Холдінг», засновниками якого є ті ж Altana, Misandyco, Treimur, Metinvest, а також Mastinto Trading Ltd.

Також в кінці липня ті ж Altana, Mastinto, Misandyco, Treimur і Metinvest стали засновниками ТОВ «Шахта «Свято-Покровська №3».

Основними акціонерами Metinvest B.V. є «СКМ» (71,24%) Ріната Ахметова і «Смарт-Холдинг» (23,76%) Вадима Новінського.

Представником компанії «Treimur Investments Limited» у наглядовій раді ПрАТ «Донецьксталь»-Металургійний завод» в вересні 2018 року став Руслан Богданов. Богданов станом на 2017 рік працював у «ДТЕК Енерго» і отримував гонорари у «Метінвест Холдингу». Представником компанії Altana Limited є Олена Амітан, яка є членом наглядової ради ПАТ «Днiпровський коксохiмiчний завод». Представником компанії «Мiсандайко Холдiнгз» є Андрій Натрус, який є директором з корпоративних прав і управління «Смарт-Холдинга».

Нагадаємо, у 2015 році президент Петро Порошенко заявив про боротьбу з олігархами. За наслідками «деолігархізації» єврооблігації ДТЕКу значно подешевшали і їх скупила інвесткомпанія ICU. Вихідці з цієї фірми тоді якраз очолювали НКРЕКП, Міністерство енергетики і Нацбанк.

У НКРЕКП під керівництвом колишнього працівника ICU і «Рошен» Дмитра Вовка прийняла формулу «Роттердам+», яку від АМКУ погодив особисто голова комітету Юрій Терентьєв. Ця формула значно збільшила прибутки ДТЕКу і внаслідок подорожчали придбані ICU єврооблігації. Після цього президент Порошенко припинив риторику щодо «деолігархізації». Натомість ICU і «Метінвест» Ріната Ахметова уклали низку угод по боргам «Донецьксталі», завдяки яким фінансисти Порошенка вже отримали від компанії Ахметова 2 млрд грн.

Управляючого партнера ICU Макара Пасенюка називають «фінансистом Порошенка». Зокрема, відомо, що він провів для президента кілька угод – від організації офшорних компаній для структурування власності кондитерського гіганта Roshen до взаємодії з американськими лобістами.