СБУ вирішило вилучити документи в АМКУ напередодні накладення штрафу розпильникам харчових тендерів Міноборони
03.04.2019   //  

Дніпровський районний суд 26 березня дозволив вилучити оригінали документів, які перебувають у володінні Антимонопольного комітета, в рамках кримінального провадження стосовно розкрадання бюджетних коштів фірмою «Військторг». Про це йдеться в ухвалі слідчого судді Курило А.В.

Суд надав тимчасовий доступ до документів прокурору прокуратури м. Києва Андрію Яцишіну та оперативним співробітникам ГУ СБУ у м. Києві та Київській області Скорику О.О., Шумаку М.М., Повстяному М.О., Редько А.С., Клоченок Ю.О., Горобець Е.В. з можливістю вилучити оригінали документів в АМКУ. Перелік документів, які дозволено вилучити, не регламентовано.

Рішення було оприлюдено в судовому реєстрі 2 квітня, за два дні до розгляду в Антимонопольному комітеті справи стосовно змови на тендерах Міністерства оборони у 2016 році по закупівлі послуг харчування на загальну суму 2,5 млрд грн. Тоді 24 компанії подали і відкликали свої заявки, які були дешевшими від переможців торгів. Найбільшим серед переможців було ТОВ «Військторг».

Від «Наших грошей»: Вилучення оригіналів документів в АМКУ може завадити Комітету розглянути питання про штраф компанії «Військторг» та іншим учасникам змови.

Антимонопольний комітет провів розслідування і у грудні 2019 року повідомив про ознаки порушення конкурентного законодавства з боку учасників тендеру.

На 4 квітня в АМКУ було призначено розгляд питання про накладення штрафу учасникам змови. За повідомленням держуповноваженої Агії Загребельської, яка вела розслідування змови, 10 з 24 фірм не надали дані Державній фіскальній службі про свою виручку.

Кримінальне провадження №42016000000002035 було порушено у 2016 році по ч.3 ст.212, ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу. Прокуратура встановила організоване злочинне угрупування, члени якого причетні до незаконної конвертації безготівкових коштів у готівку, ухилення від сплати податків та розкрадання бюджетних коштів за сприяння службових осіб ГУ ДФС Києва. (Нагадаємо, очільниця ГУ ДФС Києва Людмила Демченко згадувалась у інших кримінальних провадженнях по конвертації та службовому підробленні).

За даними слідства, «Військторг» формував податковий кредит на придбанні продуктів харчування, які разом із «послугами щодо забезпечення харчування» у подальшому реалізовував Військовій частині 3078 Нацгвардії, ТОВ «Військсервіс-Волонтер», а також іншим підприємствам, які не є платниками ПДВ. Загалом слідчі зафіксували таких операцій на понад 1,25 млрд грн.

Після оприлюднення перших даних щодо розслідування регулятора у грудні 2018 року, компанія «Військторг» змінила місце реєстрації з київського на Дніпро, також змінився власник (детальніше про структура власності фірми у довідці нижче).

Місце «Військторгу» у підрядах Міноборони з кінця 2018 року зайняла саме фірма «Військсервіс-волонтер», яка за даними прокуратури пов’язана з «Військторгом» господарськими відносинами.

«Військсервіс-волонтер» почав вигравати незначні державні підряди на поставку харчів у 2017 році в системі Нацгвардії, отримавши тоді підрядів на 4 млн грн. У 2018 році компанія отримала замовлень уже на 2,01 млрд грн.

Компанія «Військторг» була найбільшим годувальником Міноборони перед «Військсервіс-волонтером», отримавши у 2017 році підрядів військових на суму 2,48 млрд грн. У 2018 році, коли збільшилась активність «Військсервіс-волонтеру», вартість підписаних контрактів «Військторгу» впала до 132 млн грн.