Мін’юстівка, яку взяли на місце колеги-хабарниці, може бути причетна до схем з реєстрацією, – слідство
13.02.2019   //  

Суд дозволив військовій прокуратурі ознайомитися з інформацією з мобільних телефонів та флешок очільника Антирейдерської комісії міністерства юстиції Віталія Гайдука (не плутати з бізнесменом Віталієм Гайдуком). Про це свідчить ухвала суду від 20 грудня 2018 року.  Мобілки та флешки у жовтні 2018 року вилучили під час обшуку у столичній квартирі, де проживає Гайдук.

За даними «Наших грошей», у один день з обшуком помешкання Гайдука прокурори обшукали кабінет учасниці Антирейдерської комісії Владислави Хафусової. Обидва обшуки були в рамках провадження 42018000000002177. У провадженні повідомляється

«На території України діє злочинна схема по незаконному заволодінню нерухомим майном, а також корпоративними правами на частки у статутних капіталах юросіб, яка полягає у безпідставному та протиправному внесені держреєстраторами недостовірних відомостей до реєстру речових прав, Держреєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, а також до Єдиного державного реєстру юросіб, з метою подальшого відчуження на користь третіх осіб за винагороду. Крім того, вказані держреєстратори вчиняють вказані дії на підставі підроблених чи неіснуючих рішень суддів та офіційних документів».

В матеріалах справи є, зокрема, епізод, в якому реєстратор Віктор Міхачов, про якого вже писали «Наші гроші», шість разів викидав з реєстру співвласників компаній ТОВ «Вісак» та ТОВ «ТМ «Вісак» без жодних на це підстав. Також там є епізод по перереєстрації будівлі у Києві на провулку Рильському, 4, яким володіла родина екс-нардепа Олександра Шепелева.

Слідчі встановили, що до таких схем із сумнівною перереєстрацією може бути причетна працівниця Мінюсту Владислава Хафусова. Жінка та була заступницею голови Антирейдерської комісії та обіймала посаду заступника начальника управління-начальника відділу акредитації та моніторингу суб’єктів держреєстрації Управління акредитації, контролю та моніторингу суб’єктів держреєстрації Департаменту держреєстрації та нотаріату.

Під час обшуку в кабінеті Хафусової вилучили системний блок, маршрутизатор, wi-fi роутер, які прокурору потрібні були для проведення експертних досліджень. 28 листопада 2018 року Хафусова подала  декларацію перед звільненням. До Хафусової заступником голови Антирейдерської комісії була Аліса Оскірко, яку в липні 2018 року піймали на хабарі у майже 200 тис. грн.

Міністерство юстиції оголосило конкурс на посаду Хафусової в управлінні. На місце Хафусової у Антирейдерській комісії претендує ще одна працівниця Мін’юсту Євгенія Хапатько. Кабінет Хапатько теж обшукала військова прокуратура в рамках все того ж кримінального провадження. У неї вилучили печатку із гравіюванням «Державний реєстратор прав на нерухоме майно № 51 Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві», три аркуші паперу із зображенням експериментальних відтисків цієї печатки, списані аркуші паперу та системний блок.

Аліна Стрижак, “Наші гроші”