Мін’юстівка, піймана на хабарі, по довіреності перекидала гроші партнерам Негрича
12.02.2019   //  

Працівниця Міністерства юстиції Аліса Оскірко, піймана на хабарі у липні 2018 року, по довіреності надсилала гроші на рахунок ПАТ «ЗНВКІВ «Геос глорія». Про це свідчить ухвала Печерського районного суду Києва.

Аліса Оскірко була заступником голови Антирейдерської комісії Міністерства юстиції (Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації), займала посаду  начальника управління акредитації, контролю та моніторингу суб’єктів держреєстрації Департаменту держреєстрації та нотаріату.

4 липня 2018 року Оскірко піймали на хабарі в майже 200 тис. грн. разом із її заступницею Тетяною Даценко. Працівниці Мін’юсту вимагали від реєстраційного комунального підприємства  «Реєстраційно-інвентаризаційна служба» Опішнянської територіальної громади щомісяця перераховувати 50 % від суми прибутку за те, що вони не скасують цьому підприємству акредитацію.

Як пізніше з’ясувало слідство, хабар прийшов на банківський рахунок сестри Тетяни Доценко, після чого Оскірко, Даценко та її сестра розподілили гроші між собою та розпорядились ними на власний розсуд.

У Головному слідчому управлінні ГПУ перевірили фінансовий стан родин мін’юстівок і виявили у батька Аліси Оскірко Олексія Оскірко на 10,2 млн. грн більше, ніж він заробив. Судова ухвала свідчить, що  «різниця між офіційно отриманими доходами та дебетовими оборотами по наявним рахункам Олексія Оскірко, становить 10 200 000 грн».

Це значить, що Олексій Оскірко комусь позичив таку суму або на таку суму надав якихось послуг, хоча засновником компаній чоловік не значиться, як ФОП не зареєстрований.

Правоохоронці перевірили фінансову звітність Олексія Оскірка і з’ясували, що чоловік виписав довіреність на дочку Алісу Оскірко, а та від імені батька у червні 2017 року поклала  понад 1 млн. грн. на рахунок ПАТ «ЗНВКІФ «Геос глорія» в якості оплати інвестиційного договору. «Геос глорія» залучає гроші фізосіб для будівництва відповідно до інвестиційних договорів.

За даними системи Youcontrol, крупним акціонером «Геос глорія» є Володимир Каштанов, раніше відомий як спеціаліст Відділу аналізу інформації та видавництва управління інформаційної політики та комунікацій Департаменту суспільних комунікацій КМДА.

«Геос глорія» і Володимир Кашатанов також виступають співзасновниками ТОВ «Нік глорія», де ще одним співзасновником є депутат Київради від «Солідарності» Микола Негрич.

Також «Геос груп» фігурує в іншому кримінальному провадженні, де розслідується створення та придбання підприємств, через які проводяться фінансово-господарські операції з переведення безготівки у безготівку, формується дебіторська заборгованість, витрати та податковий кредит для інших структур без фактичного здійснення господарських операцій.