Першим платність «прокладок» на базі ФДМУ прописав сам Фонд, зробивши невелику примітку у тендерній документації
05.02.2019   //  

Андрій Марусов і Віктор Чумак.

Вперше неможливість вільного і безкоштовного доступу до Єдиної бази даних звітів про оцінку була прописана у тендерній документації Фонду держмайна на розробку цієї бази. Про це повідомив екс-голова правління «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Андрій Марусов на прес-конференції 4 лютого в «Українському кризовому центрі».

На початку минулого року Фонд держмайна оголосив тендер на розробку Єдиної бази. У тендерній документації, яку було остаточно затверджено тендерним комітетом 14 березня 2018 року виявилась норма, яка і регламентувала доступ до бази. Згідно технічних вимог ФДМУ, суб’єкти оціночної діяльності і нотаріуси мали підключатися до бази на підставі цивільно-правових угод, укладених між ними і операторами авторизованих електронних майданчиків.

«Саме в тендерній документації з’явилась норма про цивільно-правові угоди. По суті це означала запровадження платності. Всі ми розуміємо, що у корупційних термінах це дуже багато важить. Правоохоронні органи та народні депутати допитами та запитами можуть дуже швидко розкрутити хто і як «підносив снаряди» організаторам схеми через тендерну документацію ФДМУ», – відмітив Марусов.

Присутній на прес-конференції народний депутат Віктор Чумак (позафракційний) назвав схему з посередницьками майданчиками «ще однією спробою побудувати свою монополію, зобов’язавши всіх учасників ринку платити якусь суму структурі, що нічого не робить».

«Це величезна корупційна дірка, яку завів народний обранець Антон Яценко. Я знаю що в цьому хтось зацікавлений, хтось закриває на це очі. Як мені сказали, це півтора мільйони гривень в день, думаю що це така лайт-оцінка розміру цієї схеми», – заявив Чумак.

Представники урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» на прес-конференції також анонсували законопроект, який буде спрямований на ліквідацію схеми.

Представник організації Михайло Серебряков відмітив, що у створенні цієї схемі «винні усі – починаючи від народних депутатів, президента який це підписав, Фонду держмайна, який прописав це на підзаконній нормативці, громадських активістів разом з нами, які пізно у це включились».

Вперше майданчики були прописані в Податковому кодексі завдяки поправці народного депутата Максима Курячого (БПП) у листопаді 2017 року, прийняття законопроекту забезпечила голова податкового комітету ВР Ніна Южаніна (БПП).

В травні 2018 року посередницькі майданчики були прописані у Порядку авторизації, прийнятому Фондом держмайна та Держспецзв’язку. На той момент діюча редакція урядової постанови передбачала вільний та безкоштовний доступ до Єдиної бази.

Чотири авторизованих майданчики, пов’язані з оточенням народного депутата Антона Яценка почали роботу влітку 2018 року. На початку їх послуги коштували близько 500 гривень. Представники ФДМУ пояснювали так вартість тим, що це відповідає ціні послуг майданчиків у системі «Прозорро». Однак у тій системі майданчики надають послуги організації торгів, тоді як у схемі ФДМУ вони є просто поштовими ящиками, через які просто передаються дані до державної електронної бази.

Восени 2018 року Кабінет міністрів викреслив норму про вільність та безкоштовність доступу до Єдиної бази. У грудні 2018 року Верховна Рада прийняла чергові поправки до Податкового кодексу, якими узаконила платність доступу до бази ФДМУ.

Після цього вартість послуг майданчиків зросла до 1400 гривень.

Наразі низку проваджень, присвячених монополії майданчиків, веде Антимонопольний комітет.