ТД=ТП (відео)
03.02.2019   //  

Державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська про типові помилки учасників тендерів при оскарженні рішення в АМКУ (виступ на бізнес-сніданку Prozorro, розшифровка тексту від Tenderology.net):

«Досі отримуємо скарги: в резулятивній частині вказаний один номер, в рейтингувальній — інший, в шапці — третій, замовники переплутані, назви процедури закупівель переплутані, адресу забули і т.д. Будьте дуже уважні, ці всі реквізити важливі, вони містяться в ст.17 ЗУ «Про Публічні закупівлі».

Строки на оскарження не поновлюються.  Ніколи! Ні за яких обставин! Для всіх! Взагалі! Точно 🙂

Тендер проводиться у дуже обмежений строк, замовнику потрібні ці ліки/вугілля/паливо/ремонт та ін. Ми перебуваємо у дуже жорстких умовах — 15 робочих днів. Дуже важливо, щоб ви їх дотримувались. Якщо не встигли у строки, колегія для вас вже — не доступний інструмент, вже тільки до суду.

Тендерна пропозиція = тендерна документація. Формула, про яку ми завжди говоримо: все що зазначено в тендерній документації повинно бути в тендерній пропозиції.

Не можеш виконати — оскаржуй, не оскаржив — виконуй, не можеш виконати та не оскаржив — не приймай участь.

Коли ви приходите після того як вас відхиляють, ви кажете «це дискримінаційна норма, вона неправомірна / цей папірець неможливо надати / замовник написав під свого виробника / невже ви не бачите…» — бачимо, але ми не можемо нічого зробити на стадії оцінки пропозиції.

Ми можемо щось зробити на стадії оскарження документації. Якщо ви не оскаржили тендерну документацію, ви маєте її виконувати чітко, як там написано.

Тому коли ви хочете прийняти участь в тендері починати потрібно з документації. Ви повинні її прочитати і чітко дати собі відповідь, чи можете ви виконати кожну її вимогу. Щодо тих, які виконати не можете, приймайте рішення — чи оскаржуєте їх, чи ні.

Крім тих, що зазначені в тендерній документації, як приклади формальних помилок.

Забули одне слово, забули довідку в довільній формі — ні всі вимоги документації суттєві та важливі. Не може колегія сидіти і казати «це важливо, а це не важливо». Ми не можемо розумітись в кожній сфері, ми розглядаємо одночасно всі сфери: дороги/ медицина і т.д.

Більшість із нас юристи та економісти. Ми спираємось на те, що вимагав замовник, якщо він це вимагав, значить повинно бути. Єдині вимоги документації невиконання яких не призводить до відхилення, це — формальні помилки. Приклади формальних помилок зазвичай визначаються в документації».