Кличко знову протягує через Гройсмана флагшток, на який вже пропадала потреба витрачати 48 мільйонів
28.12.2018   //  

Поряд з Вічним вогнем планували 75 метрову металеву споруду для підняття прапору.

Київська міська державна адміністрація підготувала проект розпорядження уряду про підтримку своєї ініціативи щодо будівництва флагштоку Державного прапору України на території меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні».

Відповідний проект розпорядження було внесено на засідання Кабінету міністрів 27 грудня 2018 року.

Другим пунктом в цьому проекті розпорядження вказано, що фінансування робіт буде проведено коштом бюджету Києва. Жодних фінансових та технічних обґрунтувань в розданих на засіданні уряду документах КМДА не надала. Було вказано тільки, що буде проведена реконструкція з благоустроєм меморіального комплексу, що дозволить, в тому числі, покращити естетичний стан території. А також за адресою вул. Лаврська, 27 буде збудований флагшток Державного прапора, бо, як сказано в пояснювальній записці,  «Прапор – це наш дух, честь і наша слава».

При узгодженні позицій міністерство юстиції вказало, що КМДА запропонувало встановити флагшток за адресою Лаврська,27, де, за даними реєстру нерухомості,  знаходиться лабораторний корпус Міністерства культури. Але сам меморіальний комплекс «Національний музей історії України у Другій світовій війні» знаходиться за іншою адресою – Лаврська, 24. Тому проект розпорядження Міністерство юстиції погодило із застереженнями.

Нагадаємо, в грудні 2017 року комунальне підприємство «Спецжитлофонд» оголосило аукціон на будівництво споруди флагштоку Державного прапору України на території Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні» у Києві очікуваною вартістю 47,51 млн грн. Але пізніше торги було відмінено. Офіційно – через відсутність подальшої потреби у закупівлі.

Тодішня тендерна документація передбачала, що споруда флагштоку буде висотою 75 метрів. Вона буде встановлена на 6-метровому земляному насипу (валу) біля чаші Вічного вогню. «Таким чином абсолютна відмітка його буде складати 247,40 м. (172,40 + 75,00) що не перевищує абсолютну відмітку дзвіниці Києво-Печерської Лаври 288,27 м», – йшлося в техзавданні.

Але тендерні умови були прописані так, що могли задовольнити тільки особливо невибагливі компанії. Наприклад, передбачалося, що замовник не обіцяє, а тільки має право здійснити 30% передплату. При оцінці пропозиції виконавця була передбачена наявність відстрочки оплати, яка могла складати понад 180 календарних днів.

На відео засідання уряду 27 грудня, що оприлюднене на його офіційному каналі Youtube, відсутнє голосування урядовців за ініціативу КМДА, що була підписана мером Києва Віталієм Кличком.