Одесити розіграли з Кононенком півмільярда на трамваї для Кличка, дешевші від польських (виправлено)
21.12.2018   //  

(виправлено у частині ціни польських трамваїв, які були дорожчі, а не дешевші від «Татри-Юг»)

КП «Київпастранс» 18 грудня за результатами тендеру замовило ТОВ «Татра-Юг» нових трамвайних вагонів на 428,89 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року поставлять десять розроблених у 2017 році трисекційних чотири дверних трамвайних вагонів K-1M6 власного виробництва у 2018-2019 роках з автономним ходом 1 км по 42,89 млн грн., що зараз дорівнює 1,36 млн євро.

На 70% низькопідлогові трамваї довжиною 26,8 м будуть мати 51 сидіння, кондиціонер, електронну інформаційну систему, систему відеоспостереження з передньою і задньою камерами та чотирма камерами над дверима, автоматизовану систему оплати проїзду.

Торік «Київпастранс» замовив у фірми «Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA» (Польща) на 100% низькопідлогові трисекційні трамваї Pesa Twist Fokstrot 71-414K довжиною 26,3 м на 60 місць із меншим автономним ходом 0,6 км  по 1,21 млн євробез ПДВ та мита, або 1,53 млн євро з урахуванням цих платежів. Тобто ціна польських трамваїв була на 11% вищою від вартості трамваїв “Татра-Юг”.

Гарантійний строк становить два роки. Товар оплачуватимуть після поставки протягом п’яти банківських днів із міського бюджету та двох місяців за рахунок власних коштів.

Ціна угоди на 0,4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 430,56 млн грн.

Дві фірми не допустили до торгів за недоліки документів чи технічні невідповідності.

ТОВ «БКМ-Україна» із білоруськими трамваями БКМ-845 (АКСМ-845) завантажило протокол загальних зборів щодо обрання керівника без однієї сторінки та аналогічний договір, де постачальником виступало не воно саме, а його материнська компанія ВАТ «Керуюча компанія холдингу «Белкомунмаш», що суперечило тендерній документації.

ТОВ «Торговий дім УКВЗ-Україна» з російськими трамваями 71-931 «Витязь» замість протоколу загальних зборів щодо обрання керівника надало протокол про підтвердження повноважень директора, а також не підтвердило розташування опорних місць для підняття трамвая домкратами чи кранами конкретно в носовій та задній частинах кузова.

Єдиним допущеним конкурентом із трамваями K3R-NLF власного виробництва було ПрАТ «Київський завод електротранспорту», причому ніхто не знижував ціну під час аукціону. Акціонерами «КЗЕТ» є Ганна Ткаченко і ТОВ «Богдан-Електротранс», яке належить Валерію Ричеку й АТ «ЗНВКІФ «Ківі» Ганни Коваленко. Цим фондом керує Віталій Кононенко – син першого заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка. Завод очолює Микола Нечипоренко, який був помічником нинішнього президента Петра Порошенка, коли той ще був народним депутатом.

Одеське ТОВ «Татра-Юг» зі статутним капіталом 20,00 млн грн. належить одеситці Валентині Коваль та ДочП «УкрАгроСоюз» (припиняється з 17 жовтня 2018 року, строк заявлення кредиторами своїх вимог – до 18 грудня 2018 року) з Одещини зі статутним капіталом 100 грн. «УкрАгроСоюзом» через МП ТОВ «ОдесЕлектропасТранс Лтд» зі статутним капіталом 100 тис грн. володіють одеситки Інесса Кердівара і Ніна Ладика.

Директором переможця є Анатолій Кердівара, який раніше керував нині ліквідованим однойменним СП з ІІ у вигляді ТОВ «Татра-Юг». Засновниками того були виконком Одеської міськради, вищезгаданий «ОдесЕлектропасТранс Лтд», ДП «ВО Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» та компанії «ЧКД Татра» та «Інекон Лтд» (обидві – Чехія).

У жовтні 2015 року проти СП ТОВ «Татра-Юг» порушено справу про банкрутство (нижче коментар компанії стосовно цієї ситуації). За матеріалами судової справи, тоді ця компанія мала заборгованість перед Державною інноваційною фінансово-кредитною установою на суму 5,66 млн грн з 2011 року. В 2015 році державна установа звернулася до суду з заявою про визнання СП ТОВ «Татра-ЮГ» банкрутом, бо фірма на той час не сплатила борг. Зокрема, у черзі кредиторів знаходився також «УкрАгроСоюз». Згідно останньої з ухвал по цій справі, в серпні 2017 року кредиторська заборгованість СП ТОВ «Татра-ЮГ» була списана як безнадійна.

Із 2011 року переможець отримав держпідрядів в Україні на 609,38 млн грн., з яких цей – найбільший.

Після оприлюднення цієї інформації до «Наших грошей» надійшов лист від компанії «Татра-Юг», у якому вказано на помилку щодо ціни польських трамваїв на тендері «Київпастрансу» у 2017 році.

Тоді «Наші гроші» вказали ціну трамваїв 1,21 млн євро без урахування ПДВ та мита в ціні імпортних трамваїв, з урахуванням яких договірна ціна трамваїв «Песа» становить 1,53 млн євро за штуку. Що на 11% дорожче від вартості трамваїв «Татри-Юг», а не дешевше, як початково було вказано у новині «Наших грошей».

Окрім цього «Татра-Юг» наголошує, що причиною банкрутства Спільного Підприємства «Татра-Юг»,  що  згадується  в передостанньому абзаці, стала «відмова міста Києва в 2012 році оплатити п’ять нових трамвайних вагонів, на які було виграно тендер, підписано контракт та виготовлено в повному обсязі на підприємстві в Дніпрі». Крім того, банкрутство одного із співзасновників СП – всесвітньовідомого ЧКД Татра призвело до неможливості скликання загальних зборів.

Також «Татра-Юг» вказує, що з з  2011  року  найбільшим  замовленням  для компанії залишається контракт 2017 року з Єгиптом на виробництво 15 трамвайних вагонів.

«Наші гроші» приносять вибачення за допущену помилку перед усіма зацікавленими сторонами.